Sveriges första dramaserie på TikTok

En tjej är hemligt kär i sin bästa kompis. Under en stökig helg på landet måste hon bestämma sig. Ska hon våga berätta hur hon känner och riskera deras vänskap eller följa med de andra i jakten på ruset? 


OBS! Den här sidan innehåller spoilers.

Ruset är en dramaserie i tio delar som porträtterar ungas relation till alkohol, hur den påverkar relationer, beteenden och känslor. Ett tema sprunget ur trenden att unga dricker mindre idag än vad tidigare generationer gjort.

Du kan titta på Ruset på TikTok här och länkarna nedan, Instagram här.

”Att unga dricker mindre var ny information för mig när vi började jobba med Ruset. Jag har tidigare i mitt filmskapande utgått från min egen erfarenhet av att vara ung men här behövde jag tänka om. Vad gör man när man inte dricker? Vad är högstatus och vad är motsatsen?”

ROJDA SEKERSÖZ, REGISSÖR

”Kulturen har allt för länge romantiserat alkohol. Vi vill nyansera den här bilden och samtidigt porträttera den nya normen att unga dricker mindre.”

MOJTABA GHODSI, VD IQ

Avsnitt 1

Niva är på väg att berätta vad hon känner och Alba gör något hon kommer ångra.

I det första avsnittet slängs vi in i relationen mellan Niva och Alba. De är bästa vänner och har förmodligen varit det ganska länge. De är ute och festar tillsammans och morgonen efter märker vi en stor skillnad dem emellan. Niva har på sätt och vis knäckt koden. Hon dricker inte för fyllans skull och hon vet var hennes gränser går. Alba, däremot, har inte riktigt kommit till samma insikter. Bara den här natten har hon råkat bjuda med Sam och Theo till sommarstället de ska till över helgen. Något hon inte ens kommer ihåg.

Att få minnesluckor är inte ovanligt. Men nog så obehagligt, och ett tecken på att det kan vara dags att se över sina vanor. När vi dricker alkohol påverkas hela vår kropp, inte minst hjärnan. Ibland så mycket att vi till och med glömmer vad vi gjort. Det kan vara skönt att veta att minnesluckorna i sig inte är farliga – så länge du inte får dem för ofta. Ett gott råd är att se din minneslucka som en läxa att dra ner på alkoholen till nästa gång. För visst är det väl roligare med kvällar som man minns efteråt? Läs mer om minnesluckor här.

Avsnitt 2

Planerna på en lugn helg är som bortblåsta och Theos hets gör inte saken bättre.

Niva och Alba står vid bilen utanför Sam. De väntar på att han och Theo ska komma ner med sin packning för helgen. Alba försöker övertyga Niva att det är en bra grej att killarna ska med. Men Niva undrar ändå om Alba ens kommer ihåg att hon bjöd dem. Att Alba viftar bort det hela är ett tecken på att hon inte riktigt vill ta in innebörden av det som har hänt. När killarna kommer ut lite senare tar det inte lång tid innan Theo sätter igång och börjar bjuda på öl. Alba tvekar. Slänger en blick mot Niva. Tar emot ölen.

Varför är det så svårt att tacka nej till alkohol egentligen? Och varför har grupptryck eller ibland till och med en person så pass stor inverkan på ens beslut? Många säger att de dricker av sociala skäl, för att lära känna nya kompisar till exempel. Hur många som dricker alkohol i ens omgivning spelar stor roll. Ny forskning pekar dock på att de som upplever ett grupptryck kring alkohol ofta är de som dricker mindre än andra. Dessutom dricker unga i allmänhet mindre idag än vad tidigare generationer gjort och ju fler som känner sig stärkta i sin egen övertygelse, desto fler kommer att bidra till denna positiva trendutveckling.

Avsnitt 3

Niva ser något som gör riktigt ont i hjärtat.

Gänget kommer ut till Nivas lantställe och gör sig hemmastadda. Det berättas en spökhistoria om tanten Beata som pryder en av hallens många tavlor. När Niva och Alba går iväg för att chilla lite i hängmattan sätter killarna igång med kvällens middag. I hängmattan framkommer det att Niva tycker att Theo är lite störig. Det bubblar något under ytan som hon inte riktigt avslöjar. Istället fnissar de åt att Theo kommer se ut som tavlan i hallen om han fortsätter dricka på det sätt han gör.

Att alkohol påverkar hälsan är inget nytt. Bland annat försämrar den hjärnans funktioner och ökar cancerrisken. När det kommer till utseende, såsom Niva påpekar, finns det förstås många aspekter med kort- och långsiktig alkoholkonsumtion som påverkar hud och utseende. Försämrad sömnkvalitet, påverkade vätskenivåer och påskyndan av ålderstecken är bara några exempel. Så när du dricker, drick lagom. Läs mer om hur alkohol påverkar kroppen här.

Avsnittet slutar med att Niva ser något som gör riktigt ont att vara med om.

Avsnitt 4

Alba gör allt för att rädda stämningen men blir den som tappar kontrollen.

Efter middagen är det dags för en rolig och något äcklig lek. Blås ut ljus, eller ta shots med stark chilisås. Men det är ju en lek som ska köras med sprit. Enligt Theo i alla fall. Trots att de andra inte vill dricka den här kvällen så tänker Alba att stämningen bara kan räddas genom en kompromiss. Varannat glas sprit, varannat chilisås. Att kompromissa är ju generellt en ganska bra lösning. Men just när det kommer till alkohol kan det finnas anledning till att tänka ett varv till. Alkohol är en symbol för fest, glädje och gemenskap, men även för ångest, ensamhet och olyckor. Många tycker om att dricka alkohol – några lite mer och oftare än andra. Men var går gränsen egentligen? Det kan vara svårt att hantera alkohol. Och ännu svårare att inse att man inte kan det.

Därför är det viktigt att fundera över sitt eget drickande. Att tänka på hur ens egen alkoholkonsumtion påverkar andra och om den verkligen bidrar till att det blir trevligare för alla. Respektera alltid om någon inte vill dricka, eller inte dricka så mycket. Ifrågasätt också gamla vanor. Om du inte tycker att ni ska dricka alkohol, säg det och stå på dig. Idag finns det mycket alkoholfritt som passar minst lika bra. Är du värd, erbjud fler intressanta alkoholfria drycker och presentera dem lika naturligt som de alkoholhaltiga.

Leken sätter igång och stämningen är god. Men till slut verkar det som om Alba försöker hänga med i Theos tempo och det hela slutar med att hon stormar ut ur vardagsrummet.

Avsnitt 5

Vad som börjar som ett fint ögonblick mellan Niva och Sam slutar i hennes värsta mardröm.

Vad hände egentligen? Niva skyndar efter Alba och följer ljudet av spyor som slår mot husfasaden runt hörnet. Det blev för mycket och Alba mår inte direkt strålande. I stunden finns Niva där för Alba och håller om henne. Hon tänker inte på något annat än att få sin bästa vän att må bättre igen. Men kort därefter, när hela gänget gått ner till bryggan för att fiska, öppnar hon upp sig för Sam. Hon är orolig. Alba blir annorlunda när det är andra med och det blir så mycket fokus på alkohol.

Niva har kommit till andra insikter när det kommer till alkohol. Hon har bättre koll på hur hon påverkas och vet vad som är en rimlig mängd för henne. Egentligen handlar det nog om att alkohol inte är en så viktig del av hennes liv. Den bara råkar finnas med ibland. För Alba och Theo är det tvärtom. Där får alkoholen ta stor plats och driva kvällar, aktiviteter och känslor framåt. Ett beteende som lätt trillar över i ett riskbruk.

Hur ser din relation till alkohol ut? Gå in på alkoholprofilen.se och testa dina vanor.

Avsnitt 6

Kommer hemligheten avslöjas eller kan Niva lita på Sam? 

Alba har tagit ett morgondopp för att vakna till. Hon säger till Niva att hon aldrig ska dricka igen. Något många nog kan känna igen sig i. Hon är bakis och ångrar beslut hon tog igår. Shots hon drack. Men hur kommer det sig att vi kan må så dåligt dagen efter och komma till en så tydlig insikt som vi sedan glömmer bort några dagar senare?

Efter morgondoppet hjälps de alla åt att bära ut husets möbler i trädgården. Det vankas grillkväll och någon har fått för sig att ute ska bli inne. Alba, som ju är bakis, är först lite tveksam men precis som så många gånger förut glöms löftet om att aldrig dricka igen bort.

Vill du dra ner på ditt drickande? Fundera över varför du vill dricka mindre och lista fördelarna. Sätt upp mål för ditt drickande; hur, när, var och varför ska du göra det? Testa loss bland den mängd alkoholfria drycker som finns på marknaden. Du kommer bli förvånad av hur många goda val det finns att göra. Utvärdera efter några veckor hur det var? Och hur ditt allmänna mående påverkats. Kanske har du omvärderat alkoholens roll i ditt liv och repliken ”jag ska aldrig dricka igen” blir alltmer överflödig. Läs mer om alkohol och bakfylla här.

Avsnitt 7

Liquid luck är kanske vad Niva behöver för att lägga in en stöt. Frågan är på vem?

Niva gör sig i ordning inför att ett gäng kompisar ska komma ut till lantstället på kvällen. Alba erbjuder henne en drink som lite ”liquid luck” – ett sätt att säga att hon behöver bli full för att våga ragga eller få till det med Sam. Det tycker Niva är ett riktigt konstigt förslag. Man behöver ju inte alkohol för att ragga. Eller? Tjejerna tycker olika och Alba kan inte förmå sig att förstå hur Niva inte kan se hur bra hon är. Plötsligt går stämningen från vänskaplig till elektrisk. En hand på kinden. Djupa blickar. Är det nu det händer?

Att dejta, flirta och ragga kan vara något av de mest spännande som finns. Men också något av de absolut svåraste, stressigaste och obekvämaste en människa ställs inför. Att ta kontakt, börja prata och titta lite längre än vanligt i någons ögon – vare sig det är på dejten, festen eller klubben – kräver mod och självförtroende. Och många av oss kan känna att något glas gör det enklare att ta det där sista steget. Problemet är att det kan bli lite för många glas. Det kan bli fumligt, pinsamt och faktiskt ganska oskönt för alla inblandade. Läs mer om alkohol, sex och relationer här.

Avsnitt 8

Grillkvällen är igång och stämningen på topp. Tills Theo förstör allt. Men är det verkligen hans fel?

Alla vänner är på plats och stämningen är på topp. Det spelas musik från en LP-spelare, dansas och grillas korv. Theo blandar drinkar och går runt och bjuder men de flesta tackar nej. Han går fram till Alba och Niva och pushar för att Alba ska ta en. Han har ju stått i köket och ansträngt sig. Motvilligt tar hon emot en drink. Det är nu Niva tar tillfället i akt. Hon säger ifrån. Måste han alltid hetsa henne att dricka? Märker han inte att hon blir annorlunda. Att hon inte riktigt kan hantera det.

Vem bär ansvaret för Albas drickande? Vilket ansvar har en kompis?

Avsnitt 9

Festen går in i ett nytt skede och Niva ser något som krossar hennes hjärta.

Niva går in i köket efter att ha sett något som verkligen gör henne ledsen. När Alba kommer in lite senare rinner allt över. Alla känslor, all oro, allt som byggts upp under helgen. Allt som Niva känt men inte sagt tidigare. Det är bara det att nu säger hon det på fel sätt och vid fel tillfälle. Alba har druckit, Niva är ledsen. Allt blir fel. Alba förstår inte ens vad Niva menar. Är hon sur för att hon inte fått till det med Sam än?

Är du orolig för någon i din närhet? Kanske vet du inte riktigt hur du ska hantera det, eller så är du tveksam till om du ska ta tag i frågan överhuvudtaget. Du behöver inte vara säker. Du har alltid rätt att vara orolig och det är bra att visa att du bryr dig om honom eller henne. Gå in på alkoholsnacket.se för tipsen som gör ett jobbigt snack lite lättare.

Avsnitt 10

Alba stormar iväg. Natt blir till morgon. Är allt förstört?

Alba har försvunnit efter tjejernas bråk i köket. Hur kunde allt bli så fel? Visst, Niva berättade äntligen vad hon kände men saker kanske kom ut lite fel. I den känslostarka avslutande delen av Ruset är ord på något sätt överflödiga. Båda har gjort fel och de har insett sin roll i det hela. De må ha varit vänner länge men vänskapen har kantats av att ingen riktigt pratat om vad som faktiskt pågår. Albas drickande, Nivas oro känslor som är något mer än bara kompis. Men nu väntar ett helt nytt kapitel.Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt