För många är alkohol ett sätt att slappna av, våga ta kontakt och flirta. Kanske tycker du också att både du själv och andra är snyggare och mer attraktiva efter några glas.

Men alkohol kan också ställa till det när det handlar om att söka nya kontakter, flirta och ha sex. Eftersom omdömet försämras när vi dricker, kan vi fatta beslut som vi inte ser konsekvenserna av under berusningen.(1)

Lätt att misstolka signaler

När vi dricker misstolkar vi oftare signaler och har svårare att känna av både vad vi själva och andra vill, vilket gör att det du gjort under alkoholpåverkan kan kännas fel och jobbigt efteråt. Fler än var tredje ung kvinna och man har ångrat sex de haft när de druckit, och hela 88 procent tror att risken att utsätta någon för något de inte vill ökar om man druckit. (2)

Alkoholen påverkar dig också rent fysiskt under sex så att du kan få försämrad känsel och svårare att få stånd och orgasm.(3)

Sex och relationer ska alltid vara frivilligt och på lika villkor för alla inblandade. Så är det inte alltid idag. Därför är det viktigt att prata mer öppet om de här frågorna i olika sammanhang och att alltid tänka sig för när man dricker alkohol.

Raggning

Det har aldrig varit lätt att ragga upp någon eller att dejta. Att träffa någon kan vara både läskigt och utlämnande. Vi visar att vi gillar någon och visar känslor som kanske inte blir besvarade. Vi är rädda för att bli avvisade – eller för att avvisa någon.

Alkohol är för många ett socialt smörjmedel som gör det enklare att ragga. Vi släpper garden, slappnar av och boostar självförtroendet. Det kan till och med kännas lite mer spännande när alkoholen är med.

Men ibland går vi över gränsen och dricker för mycket. Och ibland leder det till att vi går över gränsen för hur vi raggar. Vi går från charmiga till charmlösa och missuppfattar signaler som leder till att vi går miste om hela ragget.

Nedan har vi samlat erfarenheter och tips på hur du kan ragga smartare.

Experterna tipsar

Emelie Roslund

Dejtingproffset och journalisten, Emelie Roslund delar bra tips att tänka på inför första dejten.

Johan Pettersson (Make Equal)

Johan Pettersson, jämlikhetskonsult på Make Equal, pratar om hur könsroller och normer påverkar oss när vi raggar samt ger tre snabba tips för en bra första date.

Pelle Ullholm (RFSU)

Pelle Ullholm, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU, berättar om varför det kan kännas lättare att ragga när man druckit alkohol och ger sina tre bästa tips för att få till ett bra ragg.

Mer om alkohol, sex och relationer

I rapporten ”Röster om alkohol, sex och relationer” har vi fördjupat oss i sambandet mellan alkohol och sex när det gäller relationer, beteenden och risker. Läs mer om Alkohol och könsnormer här.Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt