Om IQ

Vi finns för att de som dricker alkohol ska kunna göra det på ett smartare sätt, med omsorg om hälsan så att ingen tar skada.

Om oss

Alkohol är en symbol för fest, glädje och gemenskap, men även för ångest, ensamhet och olyckor. Många tycker om att dricka alkohol – några lite mer och oftare än andra. Men var går gränsen egentligen?

Det kan vara svårt att hantera alkohol. Och ännu svårare att inse att man inte kan det. Det är därför IQ finns. Vi finns för att de som dricker ska kunna göra det på ett smartare sätt, med omsorg om hälsan så att ingen tar skada.

Uppdrag

Vi arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

Vision

Ett samhälle där alkoholdrycker njuts med omsorg om hälsan så att ingen tar skada.

Organisation

IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Vi startade i maj 2005 och har kontor i Stockholm.

Vårt organisationsnummer är: 556680 – 9892

Vad vi gör

Kunskap är grunden för vårt arbete. Vi tar fram och presenterar ny kunskap om attityder och olika aspekter av alkohol. Vi sprider också befintlig forskning för att den ska nå ut till fler.  

Genom kommunikationsinsatser som kampanjer, utspel i media och digitala tjänster vill vi uppmärksamma och utmana alkoholnormen i samhället och de problem som alkohol leder till. Målet är att skapa medvetenhet och eftertanke som leder till att fler är rädda om sig, gör smartare val runt alkohol och vågar ta upp oro för någon annans vanor. 

Vi vill bidra till förändring tillsammans med andra. Vi lär av andra och delar kunskap och inspiration, bland annat i vårt  nyhetsbrev och under event på aktuella teman.  

Läs gärna mer om hur vi jobbar i vår verksamhetsberättelse.

Press

I vårt pressrum hittar du vårt pressmaterial, bilder och kontaktuppgifter.

Sociala Medier

Följ oss gärna i sociala medier. Här berättar vi om spännande undersökningsresultat, bjuder in till träffar och delar tips och råd.

På YouTube hittar du filmer och andra kommunikationsinsatser vi genomför.

Facebook

Instagram

TikTok

LinkedIn

YouTube 

Vi som arbetar på IQ

Mojtaba Ghodsi

VD

mojtaba@iq.se

Åsa Markén

Varumärkesstrateg

asa@iq.se

David Wahlund

PR-strateg

david@iq.se

Pelle Lindvall

Digital strateg

Olivia Giltze

Digital kommunikatör

olivia@iq.se

Selena Bahto Sehic

Projektledare

selena@iq.se

Maria Sundström

Projektledare

maria@iq.se

Karin Wallby Nici

Projektledare

(föräldraledig)

Styrelse

Malin Sandquist

Styrelseordförande

Direktör för Bolag och Samhälle samt Kommunikation på Systembolaget. Malin har en Jur kand och har tidigare arbetat som advokat, närmast som delägare på Advokatfirman Hammarskiöld & Co.

Kristina Ljungros

Generalsekreterare för Frilufsfrämjandet. Tidigare har Kristina varit generalsekreterare för Astma- och allergiförbundet, förbundsordförande för RFSU och haft många utlandsuppdrag.

Jens Nordfält

Professor vid University of Bath, Storbritannien, grundare av och tidigare rektor för Center for Retailing samt forskningsansvarig vid ICAs forskningsstiftelse, Hakon Swenson Stiftelsen. I de flesta fallen handlar Jens forskning om konsumenternas beteende.

Gustav Lovén

Direktör för Strategi och Erbjudande samt IT på Systembolaget. Gustav kommer närmast från en tjänst som strategichef. Dessförinnan har han haft olika ledarroller inom H&M, globalt och i Asien, samt arbetat som strategikonsult på Ericsson och Bain & Company.

Jessica W Sandberg

Driver bolaget Besvärlig sedan 1977. Jessica har som drivkraft att inspirera människor och utmana normer och strukturer. Hon har mångårig erfarenhet av att arbeta med, och leda andra inom kommunikation och marknadsföring för såväl kommersiella som ideella varumärken. 

Amanias Abraha

Grundare och verksamhetschef på innovationshuset Changers hub som har verksamhet i Alby, Botkyrka och på Stureplan i Stockholm. Målet för Changers hub är att skapa ett mer jämlikt samhälle där unga människor ges samma chans att förverkliga sina idéer.

Björn Hedensjö

Psykolog, föreläsare och författare. Björn har skrivit böcker om bland annat stresshantering, sömn och ledarskapspsykologi. Tidigare har han arbetat som journalist och varit chef inom digitala medier.