När vi dricker alkohol påverkas hela vår kropp och inte minst hjärnan. Ibland så mycket att vi till och med glömmer vad vi gjort.

Vad händer vid en minneslucka?

Den del av hjärnan som hanterar vårt minne heter Hippocampus. Normalt registrerar Hippocampus händelser runt oss för att sedan lagra dem som olika minnesbilder. Men när vi dricker mycket alkohol kan den funktionen hämmas och vår bild av det som hänt gå förlorad – ibland till och med för alltid. Vi kallar det minnesluckor och hela femtio procent av alla vuxna som konsumerat alkohol har någon gång drabbats av en sådan.

Minnesluckor kan uppstå i två former:

  • Blockminneslucka
  • Fragmentarisk minneslucka

Blockminnesluckor kan beskrivas som en ”blackout”, en period då minnet helt enkelt inte lagras alls. En sådan minneslucka uppstår ofta vid cirka 2 promille, men kan drabba vissa redan vid 0,6 promille.

Vid en blockminneslucka slutar den senaste minnesbilden ofta redan vid det första glaset, och håller sedan i sig tills du vaknar dagen efter. Drabbas du av detta går minnet inte att återskapa, eftersom det aldrig registrerats från första början.

Om du däremot vaknar och har svårt att minnas vad som hände igår, men får upp bilder i huvudet när din kompis berättar om kvällen, handlar det sannolikt om en fragmentarisk minneslucka. En fragmentarisk minneslucka påminner mycket om en blockminneslucka, men är sällan lika obehaglig eftersom minnena vid en sådan fortfarande existerar.

Ökad risk att råka illa ut

Att drabbas av en minneslucka kan vara väldigt obehagligt. Då kan det vara bra att veta att varken blackouter eller fragmentariska minnesluckor är farliga i sig – så länge du inte får dem för ofta. Får du en minneslucka behöver du inte oroa dig för bestående men eller skador på kropp eller hjärna.

Det är ändå klokt att undvika dem eftersom de tyder på att din kropp har en högre promillehalt än du klarar av. Och till skillnad från när någon däckar och somnar ifrån är du i det tillståndet kapabel att fortsätta kvällen, men ofta med mindre lyckade konsekvenser.

När du är så berusad att du riskerar att drabbas av minnesluckor, ökar risken för att bli inblandad i bråk och olyckor. Statistik visar att minnesluckor ofta är sammankopplade med både skallskador och frakturer.

Ett råd är att se din minneslucka som en påminnelse om att dra ner på alkoholen nästa gång. För visst är det väl roligare med kvällar som man minns efteråt?


Källa


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt