Baksidorna av alkohol kan vara många och känslan dagen efter en av de tydligaste. Det vi druckit kvällen innan lämnar alltid en större eller mindre obalans i kroppen. Ofta håller den i sig i många timmar. 

Tre tips för att slippa bli bakfull

  • Varva med alkoholfritt.
  • Sluta dricka i tid så att kroppen hinner återhämta sig under natten.
  • Bestäm innan hur mycket du ska dricka – och försök hålla dig till det. Be någon att påminna dig om du har lätt att glömma.

Hela kroppen påverkas

Att det känns som att bakfyllan infiltrerar varenda cell i kroppen är inte konstigt, för det är precis vad den gör. Eftersom alkohol är vattenlöslig tas den upp av alla våra organ (1). Det är därför vi kan känna oss ömma i hela kroppen, få ont i magen, och till och med ha långsammare hjärnaktivitet än vanligt. 

Hela anledningen till att vi mår så dåligt dagen efter vet vi inte, men vissa saker står ändå klart. Som att huvudvärken beror på ökad urinproduktion, som i sig ger vätskebrist och att illamåendet kan bero på att levern förbränner alkoholen (2). 

Så kan du må bättre

Är du redan bakfull? Det går tyvärr inte att bota. Men att gå ut, dricka mycket vatten och försöka sova kan lindra den värsta känslan. 

Tänk på det här när du är bakis

  • Kör inte bil. Även om du känner dig nykter kan alkoholens effekter sitta kvar och påverka din reaktionsförmåga, uppmärksamhet och finmotorik – och därmed försämra din körförmåga ordentligt (3). 
  • Skippa återställaren. En drink botar inte utan skjuter bara upp den jobbiga känslan. Så fort alkoholen går ur blodet är bakfyllan tillbaka.  
  • Håll ut! Alkohol lämnar kroppen i sin egen takt. Myter som att man kan basta bort baksmällan eller dricka starkt kaffe för att må bättre stämmer inte (2).

Här kan du läsa mer om tiden det tar att förbränna alkohol.

Får du bakisångest?

Vaknar du med en obehaglig känsla av skam och ånger dagen efter? Det är inte ovanligt och kan ha att göra med den fysiska baksmällan och på vad som hänt dagen innan, när alkohol påverkat omdömet. 

Men, ibland är oroskänslan där trots att “ingenting har hänt”. Vad som orsakar bakisångest är inte helt klart – men vi vet att alkohol påverkar signalsubstanser i kroppen som bland annat reglerar vårt humör och våra känslor. Försök att inte sitta ensam med dina tankar om du känner dig nere eller ångestfylld dagen efter. Och drick inte alkohol för att må bättre (4)  
 
Läs mer om alkohol och psykisk hälsa. 

Finns någon nytta med bakfyllan?

Ja, kanske. Om den får dig att tänka efter lite extra nästa gång du dricker. 


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt