Några myter om alkohol

”Du nyktrar till om du dricker vatten.”

Nej, du blir inte nyktrare av vattnet. Men att dricka vatten under kvällen kan indirekt leda till att du dricker mindre alkohol. Och det minskar även vätskebristen dagen efter, vilket troligtvis minskar bakfyllan.

"Äter man mycket innan man dricker blir man mindre full."

Så är det, men det förhindrar såklart inte att du blir berusad. Eller att du för den delen borde dricka mer bara för att du tryckt i dig en hel pizza innan festen.

"Tjejer tar generellt sett lättare skada av alkohol än killar."

Sant. Tjejer tar generellt sett lättare skada av alkohol än killar. Skälet är att kvinnor oftast väger mindre och har mindre vätska i kroppen att späda ut alkoholen med.

"Man sover bättre med lite alkohol i kroppen."

Falskt. Visst, insomnandet kan bli lite enklare. Men annars stör alkohol sömnens alla stadier. Den kan ge orolig sömn, göra att du vaknar oftare under natten och riskerar att störa kroppens och hjärnans viktiga återhämtning.

"Du blir fullare av en shot än av en folköl."

Falskt. En burk folköl (50 cl) innehåller 12 gram ren alkohol - lika mycket som en shot starksprit (4 cl)! Men eftersom det är mer vätska i ölen tas alkoholen upp långsammare av kroppen och känslan av berusning kan dröja. Så till viss del stämmer det.

”Om du äter innan du går och lägger dig efter festen, så blir du mindre bakfull.”

Så känns det kanske men det stämmer inte. Fyllekäk kan vara gott men det enda som lindrar baksmällan är mängden alkohol du dricker. Vill du bli mindre bakis – drick mindre.

Du har helt rätt, det stämmer inte. Fyllekäk kan vara gott, men det enda som lindrar baksmällan är mängden alkohol du dricker. Vill du bli mindre bakis – drick mindre.

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.

 • Riddargatan 1

  Du som är 18 år eller äldre och vill dricka mindre eller sluta helt med alkohol kan få hjälp hos Riddargatan 1. Du bokar tid via Vårdguidens e-tjänster eller via telefon.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa, mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.