Varför dricker tonåringar?

Först och främst: tonåringar är och gör olika. Vissa har provsmakat öl några gånger och somliga dricker varje helg. Sedan finns det många som helt struntar i alkohol. Men bland dem som dricker, finns några återkommande skäl.


FÖR ATT ANDRA GÖR DET

Många tonåringar säger att de dricker av sociala skäl, för att lära känna nya kompisar till exempel. Hur många som dricker alkohol i ens omgivning spelar stor roll. Ny forskning pekar dock på att de som upplever ett grupptryck kring alkohol ofta dricker mindre än andra.

Tonårskille som håller handen för ansiktet.
Foto: Pablo Frisk

"Man dricker för att testa något nytt och se hur man beter sig när man är full".

Adrian 15 år, Umeå

FÖR ATT MAN TROR ATT DET FÖRVÄNTAS

Normer och förväntningar påverkar en, oavsett om man är 14 eller 44 år – och under tonåren kan viljan att passa in vara extra stark. Om kompisarna dricker vill man kanske själv ha med sig alkohol till festen, för att inte verka annorlunda.

FÖR ATT PROVA PÅ VUXENLIVET

Som tonåring vill man ofta vara mer vuxen än barn. Man har sett vuxna dricka sedan man var liten, om inte hemma så i film och på tv. Då är det inte så konstigt att man blir nyfiken på hur det smakar och hur det känns att bli berusad. Om man tänker efter är det inte många vuxensaker som tonåringar kan göra. Men alkohol är en vuxensak som unga kan få tag på och testa.

FÖR ATT HA KUL OCH VÅGA

Många ungdomar som dricker alkohol säger att de tycker om känslan och att alkohol gör saker roligare. Alkohol kan också kännas som ett hjälpmedel för att bli modigare och känna sig mer attraktiv. Och skulle det gå lite snett kan man kanske skylla på fyllan. 

"Dricker man inte är man rädd att folk sprider det vidare. Att man är tråkig och så".

Petrus 16 år, Göteborg

FÖR ATT DET VERKAR VARA EN NATURLIG DEL AV LIVET

De flesta vuxna i Sverige dricker alkohol, i filmer och på tv dricks det ofta och i sociala medier matas ungdomar med bilder på drinkar i solnedgången. Ungdomar nås också av alkoholreklam trots att alkoholprodukter inte får marknadsföras mot personer under 25 år. Med tanke på hur ofta unga ser alkohol i olika sammanhang är det inte konstigt om det upplevs som en naturlig del av livet.

FÖR ATT MAN INTE MÅR BRA

Ungdomar som berättar att de inte trivs med livet dricker både oftare och mer alkohol än andra jämnåriga. Det kan också vara så att tonåringar som dricker mår sämre som en direkt följd av det.

Om du är orolig för att ditt barn inte mår bra och dricker alkohol finns mer information och stöd på den här sidan.

Eller, gå direkt till Minds föräldralinje eller till BRIS vuxentelefon.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida