Varför dricker tonåringar?

Först och främst: Tonåringar är helt olika varandra. Vissa har provsmakat öl några gånger, andra inte alls, medan somliga dricker varje helg. Sedan finns det förstås de som har bestämt sig för att inte dricka. Men bland de som dricker, vilket i nian är färre än hälften, finns det några skäl som ofta återkommer.

FÖR ATT MAN TROR DET FÖRVÄNTAS

Det finns många oskrivna regler för vad man ska göra och hur man ska vara. Att stå emot andras förväntningar är svårt – oavsett om man är 14 eller 44 år. Precis som bland vuxna finns det förstås också normer bland tonåringar. Man kanske tror att man ses som konstig, om man inte dricker på nyårsafton eller inte har med sig egen alkohol till festen.

FÖR ATT PROVA PÅ VUXENLIVET

Som tonåring vill man ofta vara mer vuxen än barn. Om man tänker efter är det inte många vuxensaker som tonåringar kan göra. Att bo i egen lägenhet är inte så vanligt, inte heller att få månadslön eller plugga på universitetet. Alkohol däremot är en av alla vuxensaker som ungdomar kan få tag på. Ibland är det känslan av att vara vuxen som frestar unga att dricka.

FÖR ATT BLI EN DEL AV GEMENSKAPEN

Du har ju själv varit ung och minns kanske att tonåren kunde vara rätt jobbiga. Som tonåring kan man ibland känna sig lite vilsen och ensam, med en stark önskan om att passa in någonstans. Då kan alkoholen locka eftersom den kan hjälpa dig att känna dig som en i gänget. Gör andra någonting är det ofta enklare att bara göra samma sak, än att stå på sig och säga nej.

Man dricker för att testa något nytt och se hur man beter sig när man är full.

Adrian 15 år, Umeå

FÖR ATT DET VERKAR SPÄNNANDE

Det är inte så konstigt att man blir nyfiken på alkohol i tonåren. Man har sett folk dricka på film och tv sedan man var liten. Förmodligen har man också träffat en och annan berusad vuxen på midsommar eller nyårsafton. Så en dag vill man kanske testa själv – hur det smakar, funkar och hur det känns att bli berusad.

FÖR ATT DE INTE MÅR BRA

Det finns ett tydligt samband mellan psykisk hälsa och alkohol. Ungdomar som berättar att de inte trivs med livet dricker både oftare och mer alkohol än andra jämnåriga. Det kan också vara så att tonåringar som dricker mår sämre som en direkt följd av det. Är du är orolig för att ditt barn inte mår bra och dricker alkohol, så finns tips på organisationer, mer information och stöd här.

Dricker man inte är man rädd att folk sprider det vidare. Att man är tråkig och så.

Petrus 16 år, Göteborg

FÖR ATT VÅGA

Det här med nya vänner, sex och närhet kan vara ett känsligt kapitel. Alkohol kan upplevas som ett hjälpmedel när man ska ta kontakt. Man kan både känna sig lite modigare och mer attraktiv. Och skulle det gå lite snett kan man alltid skylla på fyllan. Precis på samma sätt som det kan vara för vuxna.

FÖR ATT DET VERKAR VARA EN NATURLIG DEL AV LIVET

På film och tv kan man se hur människor dricker ganska mycket alkohol utan att se särskilt nedgångna ut för det. I sociala medier matas ungdomar med bilder på lyxiga drinkar till söndagsbrunchen och vinglas i solnedgången om vartannat. Ungdomar nås även av alkoholreklam eftersom vissa alkoholproducenter försöker påverka potentiella kunder redan innan de tillåts köpa alkohol. Reklamen visas på platser där unga finns, som exempelvis i sociala medier.

Mer att läsa om samma ämne

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida