Ungdomars digitala liv


De allra flesta tonåringar lever en stor del av sina liv på nätet. De snackar med kompisar, spelar, lyssnar på musik och lär sig saker. Men på nätet finns också risker du som förälder behöver ha koll på och kan hjälpa ditt barn att hantera.

VAR NYFIKEN OCH VISA INTRESSE

Att allt är lugnt så länge ens barn är hemma stämmer inte riktigt eftersom ungdomar tillbringar en stor del av sina liv på nätet. Många föräldrar är glada över att deras barn kan umgås med vänner lättare och utforska nya intressen – men kan samtidigt oroa sig för vilka ens barn pratar med och hur tillgängligt allt blivit. Precis som med annat i livet med en tonåring är det viktigt att engagera sig och visa intresse för barnets digitala liv.

BEKANTA DIG MED PLATSER DÄR UNGDOMAR ÄR

Tre av fyra högstadieelever säger att deras föräldrar inte vet om allt som de gör på nätet. Det kan göra att de inte vänder sig till vuxna om de skulle stöta på problem. Försök att vara delaktig och prata om vad tonåringen gör på nätet på samma sätt som du frågar hur dagen i skolan varit. Du kan också kika in på platser där många ungdomar håller till och sätta dig in i hur kanalerna fungerar. Be gärna ditt barn om hjälp. Det visar att du är intresserad och finns där om något skulle gå snett. Även om ditt barn vet mer om nätet än du, har du störst erfarenhet av normer, regler och vad som är okej eller inte.

HJÄLP DIN TONÅRING ATT KLARA SIG SJÄLV

Nästan alla som är födda på 00-talet använder sociala medier varje dag. Bland både högstadie-och gymnasieelever är idag Snapchat, Instagram, Youtube och Tiktok de mest populära apparna, medan färre är på Facebook. Många spelar också spel eller tittar på andra som gör det. Bland killar är det vanligt att göra det varje dag. Prata med ditt barn om hur viktigt det är att värna sin integritet, inte låta sig kränkas – och att inte kränka någon annan. Att man till exempel inte ska skriva taskiga saker, lägga upp bilder på någon utan lov eller göra saker i andras namn. Var också tydlig med att allt som skrivs och sägs på nätet inte är sant.

TÄNK PÅ ATT ALLT KAN BLI OFFENTLIGT

Sociala medier fortsätter att växa och olika kanaler samarbetar med varandra. Det gör att man kan dela bilder och tankar till i stort sett hur många människor som helst. Det som publiceras på nätet kan finnas kvar länge och är ofta svårt att ta bort. Även om exempelvis en bild tas bort, vet man inte om någon använt eller delat den vidare. Därför är det viktigt att förstå innebörden av att publicera bilder och andra saker. Diskutera gärna med din tonåring om vad som är lämpligt och inte.

Kompisar sitter i en trappa.
Foto:Pablo Frisk

Man blir hatad om man säger nej. Uthängd på sociala medier och så. 

Emanuel 16 år, Umeå

BESTÄM VAD SOM GÄLLER

Fler föräldrar än barn upplever att man satt upp regler för vad som gäller när barnet är på nätet. Var tydlig med vad du tycker är rimligt och vilka sociala medier och sidor som inte är lämpliga. Det är bra att känna till hur olika sajter och sociala medier fungerar och vad man kan göra om ens barn råkar ut för problem. Många sociala medier kräver viss personlig information för att fungera. Prata om vilken information man bör dela och inte. Ett tips är att bestämma att din tonåring aldrig lämnar ut hela sitt namn, adress, skola, telefonnummer, eller delar filmer och bilder av sig själv utan att stämma av med dig först.

OM DITT BARN RÅKAR ILLA UT

Många ungdomar söker bekräftelse genom att lägga upp bilder och texter om sig själva på nätet. Det gör dem sårbara och oförsiktiga vilket kan utnyttjas av andra. Barn och unga kan utsättas för taskiga kommentarer och även uppvaktas av vuxna som tar kontakt i syfte att kränka barnet eller begå sexuella övergrepp. Det kan ske i sociala medier, på sajter och i spel med chattforum och både tjejer och killar kan råka illa ut.

Om du får reda på att ditt barn blivit utsatt för något på nätet, försök behålla lugnet även om du blir väldigt arg och ledsen. Tonåringar blir ofta ångerfulla när något hänt och de inser konsekvenserna. Lyssna på ditt barn och var tydlig med att du finns där och att det inte är för sent att be om hjälp, även om något redan har hänt. Försök att inte döma eller skuldbelägga.

Om det som hänt är kränkande eller olagligt ska du anmäla det. På de flesta sociala medier kan man anmäla bilder, videoklipp eller kommentarer. Rör det sig om något olagligt är det viktigt att göra en polisanmälan.

MÅNGA BYGGER SIN IMAGE MED ALKOHOL

Fest och alkohol är vanliga teman när unga bygger bilden av sig själva i sociala medier. Att visa sig i sammanhang med alkohol kan för många signalera en utåtriktad och framgångsrik livsstil. Tonåringar som exempelvis följer kända personer på Snapchat och Instagram möts ofta av unga som dricker alkohol.

REKLAM OCH BUDSKAP OM ALKOHOL

Internet ger stora möjligheter för dem som marknadsför öl, vin och sprit och via sociala medier har reklam och budskap om alkohol hittat nya sätt att nå ut till unga. Tonåringar utsätts ofta för alkoholreklam trots att den inte får rikta sig till personer under 25 år. Konsumentverket har ansvar för tillsynen av alkoholreklam. Du kan vända dig dit med frågor och för att anmäla reklam.

LANGNING VIA SOCIALA MEDIER

Något ganska nytt och oroande är langning av alkohol, som ofta är smugglad, via sociala medier. En förfrågan på till exempel Snapchat kan snabbt resultera i »hjälp« från någon som känner någon. En undersökning från 2021 visar att 12 procent av 16–17-åringar någon gång köpt alkohol via en privatperson på sociala medier och att åtta procent gjort det under senaste året. Det är nära dubbelt så vanligt bland tjejer som killar och olika vanligt beroende på var i landet man bor.

Det finns också anonyma konton, exempelvis på Instagram, där langare säljer sprit och öl till ungdomar. Stöter du på ett sådant konto kan du anmäla det direkt till Instagram. Prata också med ditt barn. Förklara varför du inte vill att ditt barn handlar via dessa konton och att de som gör det stöttar kriminell verksamhet och utsätter sig själva för stora risker.

Läs mer om langning via sociala medier i materialet ”Hink finns”, ett samarbete mellan Systembolaget och Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias stiftelse. 

Såhär anmäler du ett konto på Instagram:

  1. Gå in på kontots profil.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe i högra hörnet.
  3. Klicka på ”Anmäl” och följ instruktionerna.

Den eller de personer som ligger bakom kontot kan inte se vem som anmält. Anmäl igen om kontot inte försvinner.

Om det står tydligt att kontot säljer alkohol eller droger är det ett brott som ska polisanmälas. Ta skärmdumpar.

Prata med andra föräldrar och vuxna
Berätta hur enkelt det är för barn och unga att få tag i alkohol via sociala medier, vilka risker som det är förknippat med och hur man gör för att anmäla konton till exempelvis Instagram.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida