Ungdomars digitala liv

De allra flesta tonåringar lever en stor del av sina sociala liv på nätet. Det är en plats där de snackar med kompisar, ser på film, lyssnar på musik och lär sig mer om saker. Men det finns förstås en hel del fallgropar som det är viktigt att du som förälder har koll på och kan hjälpa ditt barn att hantera.

MÅNGA UNGA BYGGER SIN IMAGE MED ALKOHOL

Fest och alkohol är vanliga teman när unga bygger bilden av sig själva i sociala medier. Att visa sig i sammanhang med alkohol kan för många signalera en utåtriktad och framgångsrik livsstil. Ungdomar som använder sociala medier som exempelvis Snapchat, Instagram eller följer kända förebilder möts ofta av unga som dricker alkohol.

HJÄLP DIN TONÅRING ATT KLARA SIG SJÄLV

Nästan alla 00-talister använder Youtube, lyssnar på musik och chattar med andra på nätet. Snapchat, Instagram och Tiktok är de mest populära sociala medierna medan färre använder Facebook. Praktiskt taget alla ungdomar spelar också spel eller tittar på andra som gör det – bland killar är det vanligt att göra varje dag. Det är viktigt att tonåringar kan klara sig själva i den digitala verkligheten, eftersom det är en så naturlig del av ungas liv. Prata med ditt barn om hur viktigt det är att värna om sin integritet och att inte kränka någon eller låta sig kränkas. Att man till exempel inte ska skriva taskiga saker, lägga upp bilder på någon annan utan lov eller göra saker i andras namn. Var också tydlig med att allt som skrivs och sägs på nätet inte är sant.

TÄNK PÅ ATT ALLT KAN BLI OFFENTLIGT

Sociala medier fortsätter växa och olika kanaler samverkar med varandra. Det gör att man kan dela med sig av bilder och tankar till i stort sett hur många människor som helst. Sådant som publiceras på nätet kan finnas kvar länge och är ofta svårt att ta bort. Även om bilden försvinner, finns ingen kontroll på vem som kan ha använt den eller delat den vidare. Därför är det viktigt att förstå innebörden av att publicera saker. Diskutera gärna med din tonåring om vad som är lämpligt.

VAR NYFIKEN OCH INTRESSERAD

Många tonåringar upplever att deras föräldrar inte alltid hänger med eller vet hur nätet fungerar. Det kan göra att de inte vänder sig till vuxna om de skulle stöta på problem. Därför är det viktigt att vara delaktig och att prata om vad din tonåring gör på nätet, på samma sätt som du exempelvis frågar om hur hens dag har varit. Du kan också kika in på några av platserna där många ungdomar håller till och sätt dig in i hur de kanalerna fungerar. Eller fråga ditt barn om hjälp, det visar att du är intresserad och finns där om något skulle gå snett. Kom ihåg att även om ditt barn vet mer om nätet än du själv, är det fortfarande du som har störst erfarenhet av normer, regler och faror.

SÄTT GRÄNSER OCH BESTÄM VAD SOM GÄLLER

De kan vara klokt att känna till hur de olika sociala medierna fungerar och vad man kan göra om ens barn skulle råka ut för problem. Men det är du som förälder som bestämmer vad som är okej och inte. Var tydlig med vad du tycker är rimligt, det är exempelvis aldrig bra att gå in på sidor som inte är lämpliga för unga. Många sociala medier kräver en viss personlig information som säkerhet eller för att tjänsten ska fungera. Prata om vilken information man bör dela, hur och när man ska lämna ut saker om sig själv. Ett tips är att bestämma att din tonåring inte lämnar ut information som adress, skola, telefonnummer, eller delar video och bilder av sig själv utan att stämma av med dig först.

Man blir hatad om man säger nej. Uthängd på sociala medier och så. 

Emanuel 16 år, Umeå

OM DITT BARN RÅKAR ILLA UT

Många ungdomar söker bekräftelse genom att lägga upp bilder eller texter om sig själva på nätet. Det gör dem sårbara och oförsiktiga, vilket kan utnyttjas av andra. Näthat är alltmer utbrett bland unga liksom att vuxna tar kontakt med ungdomar i syfte att begå sexuella kränkningar och övergrepp. Det kan ske på sajter eller spel med chattforum och både tjejer och killar råkar ut för det. Om du skulle få reda på att ditt barn blivit utsatt för något på nätet är det viktigt att vara ett bra stöd. Tonåringar blir ofta ångerfulla när något hänt och de inser konsekvenserna. Lyssna på ditt barns berättelse, hjälp dem förstå varför de känner så och försök att inte låta dina egna känslor ta över. Var tydlig med att du finns där, kan hjälpa och att det inte är försent att be om hjälp – även om någonting redan har hänt. Oavsett vad det gäller så försök att inte döma eller skuldbelägga. Om det som hänt inte är acceptabelt ska du anmäla det. På de flesta sociala medier kan man anmäla bilder, videoklipp eller kommentarer. Skulle det röra sig om något olagligt är det viktigt att göra en polisanmälan. I den mån det går kan du också prata med de inblandade.

REKLAM OCH BUDSKAP OM ALKOHOL

Via sociala medier har reklam och budskap om alkohol hittat nya sätt att nå ut till unga. Internet ger oanade möjligheter att synas för dem som marknadsför öl, vin och sprit. Ofta utsätts tonåringar för alkoholreklam trots att sådan reklam inte får rikta sig till personer under 25 år. Många tar också del av alkoholbudskap som deras äldre vänner eller kända förebilder sprider i olika sociala medier.  Konsumentverket är ansvarig myndighet för tillsyn av alkoholreklam. Till dem kan du vända dig med frågor och anmäla reklam som du misstänker är felaktig.

DESSUTOM KAN MAN FÅ TAG PÅ ALKOHOL HÄR

Något ganska nytt men oroande är langning av alkohol via sociala medier, inte sällan smugglad alkohol. Det är relativt lätt för en tonåring att använda något av de sociala nätverken för att få tag på öl, vin eller sprit. En förfrågan på till exempel Snapchat kan snart resultera i »hjälp« från någon som känner någon. Det finns också finns anonyma konton, exempelvis på Instagram, som drivs av langare vilka unga som vill köpa sprit eller öl kan kontakta.  Det är viktigt för dig som förälder att känna till. Om du stöter på ett konto som du tror säljer alkohol kan du enkelt anmäla det direkt till Instagram. Prata också med ditt barn om alkoholförsäljning via sociala medier. Förklara varför du inte vill att ditt barn handlar via dessa konton och att personer som gör det stöttar en kriminell verksamhet och utsätter sig själva för stora risker.

Vad kan jag som förälder göra?

Om du stöter på ett konto på Instagram som du tror säljer alkohol kan du göra följande:

1. Prata med ditt barn
Fråga om ditt barn känner till alkoholförsäljning via sociala medier, om det köpt själv eller känner någon som gjort det. Berätta att langningen är olaglig. Förklara varför du inte vill att han eller hon handlar via dessa konton och att personer som gör det stöttar en kriminell verksamhet och utsätter sig själva för stora risker.

2. Anmäl kontot direkt till Instagram

  • Gå in på kontots profil.
  • Klicka på de tre punkterna uppe i högra hörnet.
  • Klicka på ”Anmäl” och följ instruktionerna.

Den eller de personerna som ligger bakom kontot kan inte se vem det är som anmält. Fortsätt ligga på om de inte försvinner.

3. Polisanmäl
Om det står tydligt att kontot säljer alkohol eller droger är det ett brott. Ta skärmdumpar.

4. Var uppmärksam på följare
Se till att hink-kontona inte följer ditt barn på Instagram – det är så de sprider verksamheten.

5. Prata med andra föräldrar och vuxna
Berätta hur enkelt det är för barn och unga att få tag i alkohol via sociala medier, vilka risker som det är förknippat med och hur man gör för att anmäla konton till exempelvis Instagram.

Mer att läsa om samma ämne

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida