Sociala medier

De allra flesta tonåringar lever en stor del av sina sociala liv på internet. Det är en plats där de snackar med kompisar, ser på film, lyssnar på musik och lär sig mer om saker. Men det finns förstås en hel del fallgropar som det är viktigt att du som förälder har koll på och kan hjälpa ditt barn att hantera.

Många unga bygger sin image med alkohol

Fest och alkohol är vanliga teman när unga bygger bilden av sig själva i sociala medier. Att visa sig i sammanhang med alkohol kan för många signalera en utåtriktad och framgångsrik livsstil. Ungdomar som använder sociala medier som exempelvis Snapchat, Facebook, Instagram, eller följer vloggar, möts ofta av bilder eller statusuppdateringar med unga som dricker alkohol.

Hjälp din tonåring att klara sig själv

00-talisterna använder Youtube och strömmar media i mobilen till nästan 100 procent. De finns främst på Snapchat och Instagram medan färre använder till exempel Facebook. Internet är egentligen inte en farlig plats. Det viktiga är att tonåringar kan klara sig själva i den digitala verkligheten. Prata med ditt barn om hur viktigt det är att värna om sin integritet och att inte kränka någon eller låta sig kränkas. Att man till exempel inte ska skriva taskiga saker, lägga upp bilder på någon annan utan lov eller göra saker i andras namn. Var också tydlig med att allt som skrivs och sägs på nätet inte är sant.

Tänk på att allt kan bli offentligt

Sociala medier växer i rasande takt och olika forum samverkar med varandra. Det gör att man kan dela med sig av bilder och tankar till i stort sett hur många människor som helst. Sådant som publiceras på nätet kan finnas kvar länge, och är ofta svårt att ta bort. Även om bilden försvinner, finns ingen kontroll på vem som kan ha använt den eller delat den vidare. Därför är det viktigt att förstå innebörden av att publicera saker. Diskutera gärna vad som är lämpligt.

Var nyfiken och intresserad

Många tonåringar upplever att deras föräldrar inte alltid hänger med eller vet hur nätet fungerar. Det kan göra att de inte vänder sig till vuxna om de skulle stöta på problem. Därför är det viktigt att vara delaktig och hålla sig uppdaterad om vad ungdomar gör. Framförallt för att se hur det går till, men också för att finnas där om något skulle gå snett. Med det sagt betyder inte det att du måste sitta och övervaka ditt barn. Det handlar mer om att vara nyfiken och prata om det lite då och då.

Håll dig uppdaterad

Kika gärna in på några av platserna där många ungdomar håller till, som exempelvis Snapchat, Instagram, Kik, ASKfm eller Youtube och sätt dig in i hur de sociala flödena fungerar. På bloggportalen.se kan du hitta de mest lästa bloggarna. Eller fråga ditt barn. De allra flesta unga är experter på nätet och visar gärna var man ska hänga eller vilket som är det senaste videoklippet. Du kan också läsa på om hur de olika sociala medierna fungerar och vad man kan göra om ens barn skulle råka ut för problem. Kom ihåg att även om ditt barn vet mer om nätet än du själv, är det fortfarande du som har störst erfarenhet av normer, regler och faror.

Sätt gränser och bestäm vad som gäller

Som förälder är det du som bestämmer vad som är okej och inte. Det är aldrig bra att gå in på sidor som inte är lämpliga för unga. Var tydlig med vad du tycker är rimligt, och sätt tidsgränser om du tycker att det behövs. Prata också om vilken information man bör lägga upp. Många sociala medier kräver en viss personlig information som säkerhet eller för att tjänsten ska fungera. Gör ditt barn medvetet om hur och när man ska lämna ut saker om sig själv. Ett enkelt tips är att bestämma att ditt barn inte lämnar ut information som adress, skola, telefonnummer eller bilder av sig själv utan att stämma av med dig först.

Rapportera om ditt barn råkar illa ut

Om du skulle få reda på att ditt barn blivit utsatt för något på nätet är det viktigt att vara ett bra stöd. Oavsett vad det gäller ska du inte döma eller skuldbelägga. Lyssna på ditt barns berättelse och försök att inte låta dina egna känslor ta över. Om det som hänt inte är acceptabelt ska du självklart anmäla det. På de allra flesta sidor finns en knapp som man kan klicka på för att anmäla en kommentar eller bild. Skulle det röra sig om något olagligt kan du göra en polisanmälan. I den mån det går kan du också prata med alla inblandade.

Reklam och budskap om alkohol

Via sociala medier har reklam och budskap om alkohol hittat nya sätt att nå ut till unga. Internet ger oanade möjligheter att synas för dem som marknadsför öl, vin och sprit, och ofta utsätts tonåringar för alkoholreklam trots att sådan reklam inte får rikta sig till personer under 25 år. Många tar också del av alkoholbudskap som deras äldre vänner, bekanta eller exempelvis kändisar sprider i olika sociala medier. Konsumentverket är ansvarig myndighet för tillsyn av alkoholreklam. Till dem kan du vända sig med frågor och anmäla reklam som du misstänker är felaktig.

Dessutom kan man få tag på alkohol här

En ganska ny men oroande trend är langning av alkohol via sociala medier. Det är relativt lätt för en tonåring att använda något av de sociala nätverken för att få tag på öl, vin eller sprit. En förfrågan på till exempel Snapchat eller Kik kan ganska snart resultera i ”hjälp” från någon som känner någon. På exempelvis Instagram finns langare som visar upp sig via anonyma konton som unga kan följa och komma i kontakt med. Det är något som är viktigt för dig som förälder att känna till.

Vad kan jag som förälder göra?

Om du stöter på ett konto på Instagram som du tror säljer alkohol kan du göra följande:

1. Prata med ditt barn
Fråga om ditt barn känner till alkoholförsäljning via sociala medier, om det köpt själv eller känner någon som gjort det. Berätta att langningen är olaglig. Förklara varför du inte vill att han eller hon handlar via dessa konton och att personer som gör det stöttar en kriminell verksamhet och utsätter sig själva för stora risker.

2. Anmäl kontot direkt till Instagram

  • Gå in på kontots profil.
  • Klicka på de tre punkterna uppe i högra hörnet.
  • Klicka på ”Anmäl” och följ instruktionerna.

Den eller de personerna som ligger bakom kontot kan inte se vem det är som anmält. Fortsätt ligga på om de inte försvinner.

3. Polisanmäl
Om det står tydligt att kontot säljer alkohol eller droger är det ett brott. Ta skärmdumpar.

4. Var uppmärksam på följare
Se till att hink-kontona inte följer ditt barn på Instagram – det är så de sprider verksamheten.

5. Prata med andra föräldrar och vuxna
Berätta hur enkelt det är för barn och unga att få tag i alkohol via sociala medier, vilka risker som det är förknippat med och hur man gör för att anmäla konton till exempelvis Instagram.

Mer att läsa om samma ämne

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida