Festivaler

Att åka på festival kan vara ett riktigt äventyr. Dra iväg tillsammans med kompisar, kolla på sina favoritband, träffa likasinnade och sova i tält. För många ungdomar kan det bli något av det bästa de varit med om. Men det finns en baksida. Här är några saker att tänka på.

ALKOHOL OCH FESTIVAL HÄNGER OFTA IHOP

På flera stora festivaler är alkohol en viktig ingrediens för besökarna. Många festivaler har alkoholproducenter som sponsorer vilket också signalerar att alkohol och festivaler hör ihop. På konsertområdet är det ofta förbjudet att dricka. Öl, vin och drinkar säljs i olika inhägnader där det är åldersgräns med noggranna kontroller. Men det betyder inte att de som har druckit endast får vistas där. Ute på konsertområdet rör sig många människor och en del har fått i sig för mycket. På camping-områdena brukar det också finnas alkohol, men där är det ingen som kollar om de som dricker har åldern inne eller om någon blir för full. Har man ingen egen alkohol finns det många som gärna delar med sig. Oftast finns det inte heller någon som övervakar hur mycket alkohol man tar med sig in.

Jag skulle aldrig få åka på festival. Det är ju en massa fyllon där och vad som helst kan hända.

Moa 15 år, Umeå

HÅLL KONTAKTEN

Se till att ditt barn har med sig en mobil eller går att kontakta om hen är på festival. Ibland kan mobiltäckningen vara svajig när det är många människor på samma plats. Tonåringars telefonbatterier verkar också ha en unik förmåga att ladda ut på nolltid. Det kan även vara hög musik vilket gör det svårt att höra när det ringer. Därför kan det vara bra att komma överens om några tider då ni kan höras av.

TA REDA PÅ VAD SOM GÄLLER

Alla festivaler har olika regler kring åldersgränser och alkohol. Kolla upp vad som gäller på festivalen som din tonåring vill besöka. Det finns också en hel del drogfria evenemang som arrangeras speciellt för ungdomar.

PRATA OM RISKERNA INNAN

Förbered ditt barn på de risker som finns på och runtomkring festivalen. Det handlar inte bara om att det kommer finnas alkohol och berusade personer. På festivaler vistas många olika människor på en och samma plats, och det är svårt både för ordningsvakter och besökare att hålla koll på allt som händer. Prata gärna om vad ditt barn kan komma i kontakt med, som exempelvis sexuella närmanden eller trakasserier, droger, våld och stölder.

ÅK TILLSAMMANS

Vill du inte låta ditt barn gå på festival själv kan du föreslå att du följer med. Det kan bli en rolig upplevelse att dela tillsammans och bra för relationen. Du måste inte vara som ett plåster som hänger med överallt, utan mer som en trygghet som finns där om något skulle hända.

VÅGA STÅ EMOT GRUPPTRYCKET

Låt inte ditt barn åka på festival bara för att alla andra får. Många föräldrar känner sig oroliga över att deras barn kommer hamna utanför om de inte följer med. Det är inte alls säkert att det blir så. Ingen – oavsett ålder – kan vara med på allt här i livet, och det kan vara bra att inse det ganska tidigt.

Mina föräldrar vill att jag ska berätta allt. Men skulle jag göra det skulle de få en hjärtattack.

Mona 15 år, Umeå

GÖR DET LÄTTARE ATT SÄGA NEJ

Hjälp din tonåring med anledningar till varför hen inte ska dricka. Var tydlig med var du står och vad du oroar dig över. Ditt barn kommer kanske välja att dricka i alla fall, men studier visar att vad du säger spelar roll för hur det sedan blir.

Mer att läsa om samma ämne

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida