Bjuda hemma?

En del föräldrar vill avdramatisera alkohol genom att bjuda på lite vin till middagen eller ett glas bubbel vid nyår. Andra låter sina barn testa med förhoppningen att smaken ska avskräcka tonåringen från att vilja testa igen. Men forskningen visar att barn som får alkohol hemma generellt dricker mer. Här är anledningar till att inte bjuda på alkohol hemma.

DET FÅR INTE TONÅRINGAR ATT DRICKA MINDRE

Tonåringar är sällan intresserade av ett avspänt och måttfullt förhållande till alkohol utan dricker framför allt för att bli berusade.

Det finns inga studier som visar att tonåringar som får ett halvt glas vin hemma dricker mindre med sina kompisar. Däremot finns forskning som visar att de som blir bjudna på alkohol hemma oftare dricker mer. Får man dricka hemma blir det som en tillåtelse att också dricka borta.

"Mina föräldrar låter mig smaka när de dricker vin. De bryr sig inte så mycket. De bara skrattar och tycker det är kul".

Majken 15 år, Örebro

DET GER FEL SIGNALER

Enligt lag är det inte förbjudet att bjuda sina egna barn på en mindre mängd alkohol om det sker under ordnade förhållanden. Men det ger fel signaler. Om man säger att unga inte ska dricka och att alkohol kan vara skadligt blir det förvirrande för tonåringen om man ändå bjuder på ett glas då och då.

DIN INSTÄLLNING SPELAR ROLL

Din inställning har stor betydelse. 15 procent av eleverna i nian och 28 procent av eleverna i tvåan på gymnasiet, med föräldrar som tycker att det är okej att de dricker alkohol, dricker sig berusade varje månad. Frågar man tonåringar vars föräldrar säger nej är det färre än fem procent av niondeklassarna och tio procent av gymnasieeleverna som blir berusade lika ofta.

"När mina föräldrar dricker brukar jag ta lite när de inte ser. För då vet man hur det smakar och kan vänja sig lite".

Sanna 15 år, Göteborg

UNGDOMAR TAR DET SOM FINNS HEMMA.

Få vuxna har stenkoll på alkoholen som finns hemma, det kan stå några flaskor starksprit i ett skåp eller öl i garaget. En del tonåringar tar av den alkoholen som finns hemma, utan föräldrars vetskap eller tillstånd. Det kan vara bra att prata med ditt barn om det och vad du förväntar dig. Om du är orolig kan du hålla lite extra koll på alkoholen som finns hemma eller plocka undan den helt.

KOM ÖVERENS I FAMILJEN

Se till att alla vuxna i familjen har samma syn. Det blir väldigt förvirrande för tonåringen om vuxna i familjen säger och gör olika. 

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida