Många känner att de blir avslappnade efter några öl, att några drinkar får igång snacket och att ens sällskap blir både vackrare och trevligare efter ett par glas. Kombinationen alkohol och sex är inte nödvändigtvis någonting dåligt. Men det är ett faktum att alkohol försämrar omdömet och det gäller även när det handlar om sex och relationer.

IQs syfte med att prata om alkohol, sex och relationer är att belysa sambandet mellan alkohol och sex när det gäller relationer, beteenden och risker. Vi vill vill uppmärksamma denna fråga som är aktuell i många unga människors liv, öka kunskapen om hur hjärnan påverkas av alkohol och bidra till att frågor om alkohol och sex diskuteras mer öppet.

Raggning

Det har aldrig varit lätt att ragga upp någon eller att dejta. Att träffa någon kan vara både läskigt och utlämnande. Vi visar att vi gillar någon och visar känslor som kanske inte blir besvarade. Vi är rädda för att bli avvisade – eller för att avvisa någon.

Alkohol är för många ett socialt smörjmedel som gör det enklare att ragga. Vi släpper garden, slappnar av och boostar självförtroendet. Det kan till och med kännas lite mer spännande när alkoholen är med.

Men ibland går vi över gränsen och dricker för mycket. Och ibland leder det till att vi går över gränsen för hur vi raggar. Vi går från charmiga till charmlösa och missuppfattar signaler som leder till att vi går miste om hela ragget.

Nedan har vi samlat erfarenheter och tips på hur du kan ragga smartare.

Experterna tipsar

Emelie Roslund

Dejtingproffset och journalisten, Emelie Roslund delar bra tips att tänka på inför första dejten.

Johan Pettersson (Make Equal)

Johan Pettersson, jämlikhetskonsult på Make Equal, pratar om hur könsroller och normer påverkar oss när vi raggar samt ger tre snabba tips för en bra första date.

Pelle Ullholm (RFSU)

Pelle Ullholm, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU, berättar om varför det kan kännas lättare att ragga när man druckit alkohol och ger sina tre bästa tips för att få till ett bra ragg.

Rapport

Rapporten ”Röster om alkohol, sex och relationer bland unga vuxna” bygger på en Sifo-undersökning som IQ gjort bland drygt 1000 unga vuxna. Den visar att alkohol är närvarande när det handlar om sex och relationer. För många är alkohol ett sätt att slappna av och att våga mer än de kanske brukar. Sex och relationer ska vara på lika villkor för alla inblandade. Men det är en stor andel av de unga vuxna som har upplevt baksidorna med kombinationen alkohol och sex, till exempel ångrar de sexet efteråt eller har blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp.

Läs mer om Alkohol och könsnormer här.


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt