Åtta av tio vuxna svenskar dricker alkohol, och de allra flesta gör det med måtta. Men ungefär 16 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har ett riskbruk, det vill säga att de dricker så mycket och ofta att de riskerar att ta skada, fysiskt, psykiskt eller socialt av sin alkoholkonsumtion (1).
Alkoholberoende
Eftersom kroppen vänjer sig vid ett regelbundet intag av alkohol, riskerar man att utveckla ett alkoholberoende om man dricker stora mängder alkohol under en längre tid. Man räknar idag med att omkring 310 000 svenskar är alkoholberoende (2). Två tredjedelar av dem är män. Detta trots att det går fortare för en kvinna än en man att bli beroende – ungefär hälften så lång tid, och ännu kortare för den som är ung.
Ärftlighet och livssituation
Det går inte att säga hur lång tid eller hur mycket du behöver dricka för att bli beroende, eftersom alla är olika känsliga. Ärftliga faktorer spelar in – vissa gener gör somliga mer sårbara för alkohol – men även miljö och livssituation påverkar (3). Stress, oro, ångest kan göra att man frestas att dricka mer. Och många anpassar också sitt eget drickande efter vännernas alkoholvanor.
Det kan vara svårt för någon som är beroende att sluta dricka på egen hand, men med professionell hjälp når man ofta goda resultat.

Riskbruk
Det finns inget riskfritt drickande. Ju mer alkohol du dricker, desto större risk utsätter du dig för. Ordet “riskbruk” används ofta när det skrivs och talas om hur vi dricker. Med ordet menas att dricka så mycket alkohol att det innebär en klart ökad risk för skador och andra problem i livet – fysiska, psykiska eller sociala.
Är du frisk bedöms risken för skador av alkohol vara liten om du dricker färre än tio standardglas i veckan. Ett standarglas motsvarar 50 cl folköl, ett litet glas vin (10-15 cl) eller 4 cl sprit. Men, det är viktigt att komma ihåg att alkohol påverkar oss väldigt olika.
Även hur vi dricker spelar roll. Att dricka sig berusad är alltid en risk i sig. En rekommendation är att aldrig dricka fler än fyra glas vid samma tillfälle. Vi behöver också låta kroppen återhämta sig och därför inte dricka för ofta.
Ibland ska man helt avstå alkohol, exempelvis under graviditet, på jobbet och i trafiken. Det gäller också för den som har vissa sjukdomar eller äter vissa mediciner (4).
Större risker för äldre
Eftersom kroppen förändras med åldern påverkas äldre personer mer av alkohol – och bör därför vara extra försiktiga. Med åldern minskar ofta kroppsvikten vilket gör att alkoholhalten i blodet blir högre när man dricker samma mängd som tidigare. Förändringar av leverns funktion, medicinering och långsammare reaktioner är också förknippat med en större risk för alkoholrelaterade skador.