Har du hört talas om passivt drickande? Det innebär att man utsätts för alkoholens effekter, utan att själv vara den som dricker – och det är vanligare än du kanske tror.
De flesta påverkas negativt av andra personers alkoholvanor någon gång i livet. Det kan handla om allt från att utsättas för hot och våld i sitt eget hem, till att skadas i en alkoholrelaterad trafikolycka eller att känna sig otrygg när man träffar onyktra personer på stan.
Medberoende
Som anhörig till en person som är beroende av alkohol riskerar man att utveckla ett medberoende. Att vara medberoende innebär att man blir så upptagen av att hantera och kontrollera den beroendes problem att man åsidosätter sina egna behov. Det resulterar ofta i psykisk ohälsa som ångest, nedstämdhet, oro, rädsla och stressproblematik. Det är svårt att ta sig ur ett medberoende på egen hand, men det finns hjälp att få, till exempel hos Alkoholhjälpen.
Våld, hot och olyckor
Alkohol försämras flera av hjärnans funktioner, däribland impulskontrollen. Det är en förklaring till att våldsbrott, som misshandel, sexualbrott samt hot och våld i nära relationer, ofta har en koppling till alkohol. Du kan läsa mer om sambandet mellan alkohol och våld hos CAN. Även uppmärksamheten, reaktionsförmågan och koordinationsförmågan försämras, vilket medför en ökad risk för olyckor – inte minst i trafiken. Du kan läsa mer om alkoholrelaterade olyckor hos Trafikverket.
Visste du att?
17 procent av alla dödsolyckor i trafiken 2023 hade en koppling till alkohol.
Källa: Trafikverket
Barn är särskilt utsatta
Att växa upp med en förälder som dricker för mycket kan ha stor påverkan på barns trygghet och utveckling. Livet kantas många gånger av bråk, konflikter och lögner och barnet behöver ofta ta ansvar för sådant som en påverkad förälder inte klarar av. Det finns också en ökad risk för att barnet själv ska få problem med alkohol i framtiden. Föräldrarnas alkoholkonsumtion kan även påverka det ofödda barnet på flera sätt. Här kan du läsa mer om alkohol och graviditet.
Har du ett barn i din närhet som far illa av sina föräldrars alkoholvanor? På barndomutanbaksmälla.se får du råd kring vad du kan göra.
Visste du att?
Vart femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblem. Det är drygt 400 000 barn.
Källa: CAN Rapport 185
Vill du veta mer om hur dina alkoholvanor påverkar dig och andra? Ta hjälp av Alkoholprofilen, ett självtest för dig över 18 år.
På Alkoholsnacket får du som över 18 år råd och stöd om du är orolig för någon annans drickande.
Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?
Alkoholprofilen
Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.
Testa dina vanor
ALKOHOLSNACKET
Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.
Till tjänsten
Alkoholhjälpen
Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.
Kontakt