Alkohol som huskur – en myt

Har du fått tipset att använda alkohol som huskur mot halsont eller hosta? Det är du inte ensam om.

Men sanningen är att det inte funkar. Att ta en whiskey när du känner dig hängig är inte bara meningslöst, utan kan till och med försämra ditt mående. Det är mycket klokare att byta glaset mot en kopp med varmt te.

Därför fungerar inte alkohol mot sjukdom

  • Kroppens immunförsvar består till stor del av vita blodkroppar, celler vars huvuduppgift är att identifiera, angripa och bryta ner skadliga ämnen. När vi dricker alkohol, även i små mängder, minskar de vita blodkropparna och vår kropp blir mer mottaglig för infektioner.
  • Alkohol försämrar flimmerhårens aktivitet i luftvägarna och minskar deras förmåga att fånga upp ovälkomna virus och bakterier. Det dämpar även hostreflexen som hjälper kroppen att hålla luftvägarna rena.
  • Alkohol försämrar din sömn. Du sover ytligare och vaknar lättare. Det leder i sin tur till att kroppen blir stressad och får sänkt motståndskraft mot infektioner.
  • Tarmfloran är avgörande för hur immunförsvaret fungerar. När du dricker alkohol påverkas både den och tarmbarriären som ska skydda oss från farliga ämnen. Då blir det lättare för bakterier att ta sig ut till blodet.
  • Vid regelbundet alkoholintag under längre tid ökar risken för att drabbas av allvarligare sjukdomar, såsom cancer, hjärtproblem, demens och depression.
  • Nedbrytning av alkoholen blir en extra utmaning för kroppen när den egentligen behöver lägga sin energi på läkning. (1)
Foto: Chris Abatzis

Fyra sätt att stötta immunförsvaret

  • Försök sova mycket. En god sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska kunna återhämta sig och ha kraft att motstå virus och bakterier.
  • Försök äta varierat, näringsrikt och hälsosamt. Det är viktigt på många sätt, både förebyggande och för att ge kroppen energi att bekämpa sjukdom.
  • Undvik stillasittande och var noga med att röra på dig under dagen. Några pulshöjande träningspass i veckan är extra bra för att stärka immunförsvaret (2).
  • Försök att stressa mindre. Exakt hur immunförsvaret påverkas av långvarig stress är inte helt klart. Men att det gör det är tydligt. Det är därför viktigt att ta signaler på ohälsosam stress på allvar. (3)

Alkohol och läkemedel

Tänk på att läkemedel, även vanliga värktabletter, kan vara olämpliga att kombinera med alkohol. Konsultera alltid med en läkare om du vill dricka alkohol när du äter medicin eller om du har en sjukdom som kan påverkas av alkoholintag. (4) Läs mer om mediciner och alkohol här.


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt