Alkohol har olika effekter på kroppen

Det går inte att säga att läkemedel och alkohol alltid är no-no. Ofta behöver du sätta dig in i hur just din medicin interagerar med alkohol. Att någon enstaka gång ta ett glas vin efter att du tagit en värktablett mot huvudvärk är oftast inte något problem, men vissa läkemedel kan vara rent farliga att ta ihop med öl, vin eller sprit eftersom de kan skada hjärta och lever, eller påverka din andning. (1)

Andra kan ge effekt på nedbrytningen av alkoholen i din kropp och göra så att du mår dåligt. (2) Alkohol och läkemedel kan också förstärka varandras effekter och därför vara hälsofarliga.(3) Detta gäller såväl receptfri som receptbelagd medicin.

Foto: Alexander Grey

Hjälp kroppen att läka

Om du tar en medicin för att du är tillfälligt sjuk, och behöver ge din kropp lite hjälp på traven att bli bättre igen, är det sällan en bra idé att samtidigt konsumera alkohol. Alkohol får vårt immunförsvar att jobba sämre och gör det svårare för kroppen att läka. (4) Byt därför ut vinglaset mot lite vatten eller en kopp te om du har en infektion i kroppen.

Ibland kan det vara själva sjukdomen som gör dig extra känslig och kräver att du dricker med eftertanke, även om du inte medicinerar. (5) Depression och diabetes är exempel på sådana sjukdomar.

Läs på innan

Ett gott råd är att oavsett sjukdom eller läkemedel alltid läsa på innan du häller upp ett glas vin eller en öl i kombination med medicin. Läs informationsbladet som följer med ditt läkemedel. Låt bli att dricka om det står att medicinen inte funkar ihop med alkohol, och är du osäker är det alltid bäst att rådfråga din läkare först. (6) Det är också viktigt att tänka på att alla individer är olika, som ofta reagerar olika på både medicinering, alkoholintag och en kombination av de två. Reaktionen kan också skilja sig åt från gång till gång. (7)


Källor

(1-7) 1177


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt