Saker att tänka på om du lever nära någon som dricker mycket

Lever du med någon som beter sig problematiskt på grund av sitt drickande uppstår ofta skamkänslor. Du kan känna dig väldigt ensam vilket kan förvärra de känslorna. Det hjälper inte i längden att hålla allt för dig själv. Prata med någon.

Som närstående är det lätt att fastna i problemet, då mycket fokus läggs på personen som dricker. Det är viktigt att du tar hand om dig själv, och att du mår bra både psykiskt och fysiskt.

Prata med personen och berätta hur du upplever hens beteende och hur det påverkar dig. Se tips under ”5 tips om hur du kan prata med den du är orolig för”.

Efter att du pratat med personen du lever med kan det vara bra att ta hjälp av andra. Prata om vad ni kan göra tillsammans för att stötta hen. Det kan dessutom vara skönt att höra hur andra tänker kring situationen, så att du inte förblir ensam med dina tankar och känslor.

42% har påverkats negativt av sin partners alkoholkonsumtion. 35% har påverkats negativt av sin förälders alkoholkonsumtion.

Källa: IQ/Sifo 2017

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om någon av er behöver mer stöd

 • Alkohollinjen

  Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

 • Anhörigstödet

  På Anhörigstödet finns information, forum och råd för dig som är anhörig till någon med beroendeproblem.

 • Alkoholhjälpen

  För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.

 • BRIS

  För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa, mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.