Saker att tänka på om du lever nära någon som dricker mycket

När man lever nära någon som har problem med alkohol är det lätt att glömma bort sig själv.

Har du någon att prata med? Att söka stöd hos någon du litar på kan göra situationen lättare att hantera. Försök dela med dig.

Kom ihåg att det inte är ditt fel att den du lever nära dricker. Försök att inte skuldbelägga dig själv.

Gillar du musik? Gå på konsert. Älskar du styrketräning? Fortsätt lyfta tungt. Gör saker du mår bra av. Begränsa inte din värld för att någon annan har problem med alkohol.

Ta inte ansvar för konsekvenserna av någon annans drickande. Låt bli att städa upp efteråt. Ring inte in och sjukanmäl. Be inte om ursäkt för något som någon annan har gjort.

Kom ihåg att du inte är ensam om att ha det så här. Och att det inte är ditt fel. Du kan alltid ringa Alkohollinjen på 020-844 448 för att prata med utbildade rådgivare.

42% har påverkats negativt av sin partners alkoholkonsumtion. 35% har påverkats negativt av sin förälders alkoholkonsumtion.

Källa: IQ/Sifo 2017

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om någon av er behöver mer stöd

  • Alkohollinjen

    Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

  • Anhörigstödet

    På Anhörigstödet finns information, forum och råd för dig som är anhörig till någon med beroendeproblem.

  • Alkoholhjälpen

    För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.

  • BRIS

    För dig under 18 år finns Bris. Här kan du ringa, mejla eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.