7 saker att tänka på med sociala medier

Langning via nätet. En oroande trend är langning av alkohol via sociala medier. Håll dig uppdaterad kring vad din tonåring befinner sig på nätet. Var intresserad och förstå hur de olika sociala medierna funkar och används.

Bilder påverkar. Fest och alkohol är vanliga teman när unga bygger bilden av sig själva i sociala medier. För många kan alkohol signalera en framgångsrik livsstil. Prata med ditt barn om hur bilder påverkar.

Reklam når din tonåring. Via sociala medier har reklam och budskap om alkohol hittat nya sätt att nå ut till unga. Det som brukar definieras som reklam, med en tydlig avsändare, är inte längre helt giltigt när det gäller alkoholreklam på nätet.

Var intresserad. Många tonåringar upplever att deras föräldrar inte vet hur sociala medier fungerar. Det kan göra att de inte vänder sig till vuxna om de skulle stöta på problem. Var nyfiken och prata om det.

Håll dig uppdaterad. Kika gärna in på platser där unga håller till, till exempel Snapchat, Instagram eller Kik. Sätt dig in i hur de fungerar. Även om ditt barn vet mer om nätet än du själv, är det du som har störst erfarenhet av normer, regler och faror.

Allt kan bli offentligt. Sådant som publiceras på nätet kan nå i stort sett hur många människor som helst. Innehållet kan finnas kvar länge, vara svårt att kontrollera och är ofta svårt att ta bort. Det är viktigt att prata om innebörden av att publicera saker.

12% i åldern 16 till 21 år har köpt alkohol via på sociala medier.

Källa: Systembolaget, 2022

Gav tipsen på sidan dig någon hjälp?

Nej, tyvärr

Sådär

Ja!

Om du som förälder behöver mer stöd

  • BRIS VUXENTELEFON

    För dig som vill prata om oro kring dina egna eller någon annans barn upp till 18 år finns Bris Vuxentelefon. Där får du prata med en erfaren kurator. Du kan självklart vara anonym.

  • FÖRÄLDRALINJEN

    För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Minds stödlinje – Föräldralinjen.

  • Alkohollinjen

    Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.