Projekt 1367

Trygg jul i Mönsterås

Med målet att alla invånare i Mönsterås skulle få chansen att fira en trygg jul utan alkohol och med särskilt fokus på barnen, bjöd Maria Pedersen in till den jul hon själv saknade som barn.

Maria Pedersen i Mönsterås ville skapa ett nyktert julfirande för ensamma personer och familjer som av olika anledningar saknade möjlighet att ordna med en bra jul för sig själva och sina familjer. Drivkraften kommer ur den egna uppväxten som är kantad av alkoholmissbruk och kaos. Värst var jularna. Nu ville hon hjälpa andra att skapa den julen hon själv saknade som barn.

Stöd från olika håll
Maria Pedersen hade inte hört talas om att man arrangerat den här typen av julfirande tidigare i den lilla kommunen Mönsterås, när hon började planera. För att finansiera projektet ansökte hon om ekonomisk hjälp från olika föreningar och fick stöd från IOGT-NTO och deras projekt Vit Jul och från Rotary i Mönsterås. Suicide Zero hjälpte till att ta fram och trycka inbjudningskort som bland annat Svenska kyrkan och IFO (Individ- och familjeomsorg) på Socialförvaltningen hjälpte till att dela ut till ensamma individer och till familjer med sämre ekonomiska förutsättningar. Hemtjänsten skickade inbjudningar till samtliga pensionärer i kommunen som har hemkörning av matportioner och ett lokalt tryckeri publicerade inbjudan gratis i sitt informationsblad som går ut till alla invånare i kommunen. Maria Pedersen skapade ett Facebook-event som spreds och delas av flera hundra användare och lokaltidningen Barometern-OT och Sveriges Radio P4 Kalmar gjorde reportage.

-Vi fick verkligen stor publicitet och spridning, säger hon.

Ville nå barnen
För att nå ut till barnen i kommunen med informationen om möjligheten att delta i julfirandet, anordnade Maria Pedersen tillsammans med sin dotter ett julbak inför lucia. Alla kommunens barn i årskurs 3–6 i bjöds in vilket resulterade i att ett 40-tal barn kom och bakade. Maria Pedersen berättar att det blev ett väldigt uppskattat arrangemang.

-Om det kom barn till julbaket som lever med föräldrar som dricker för mycket, så skulle de veta att det fanns en annan plats att fira jul på och kanske föreslå det hemma, förklarar hon.

Till hjälp med förberedelser och själva julfirandet hade Maria Pedersen sin familj, några kollegor och vänner. Gänget hyrde en skolmatsal med kök för julfirandet som möblerade med långbord, de dekorerade och gjorde julfint. Julgran med ljus och adventsstjärnor fanns redan på plats i lokalen. Julmat fick de sponsrat från tre olika livsmedelsbutiker på orten och kompletterade lite själva med det som behövdes. De lagade all mat själva i skolköket och fick hjälp av en vän som bakade och gjorde julgodis. Hjälpsamma invånare i kommunen bidrog med pengar till inköp av julklappar åt gästerna.

Nykter julafton i Mönsterås
Julfirandet den 24 december 2019 startade med drop-in från klockan 13.30 då det bjöds på alkoholfri glögg och pepparkaka. Därefter fortsatte firandet med ett traditionellt julbord. Efter maten kom en spelman och spelade julmusik på dragspel och under tiden dukade Maria Pedersen och hennes gäng av och satte fram kaffe, kakor, clementiner och julgodis. Medan de fikade gjorde de en frågesport om julen. Eftermiddagen avslutades med att tomten kom på besök med julklappar. Alla gästerna fick varsin biobiljett och en twistpåse.

-Vi fick till en riktigt bra stämning trots att de flesta från början inte kände varandra. Alla småpratade med alla, berättar Maria Pedersen.

Drygt 20 gäster, mellan 14–94 år anslöt till julfirandet. Några av gästerna var ensamma äldre som ville ha sällskap på jul, en pappa med sin tonårsdotter, samt ensam med godman med ungdom. Återkopplingen har varit positiv. Maria Pedersen berättar att gästerna tyckte att julfirandet varit mycket trevligt. De lovade att sprida vidare hur lyckad arrangemanget blivit och uttryckte även en önskan om ett liknande julfirande till julen 2020.

Men allra helst ville Maria nå barn till missbrukande föräldrar, barn som känner att julen är en hemsk helg på året.

-Jag insåg att det var en ouppnåelig dröm eftersom barn är så otroligt lojala mot sina föräldrar och skulle i den situationen inte lämna dem, säger Maria Pedersen.

Maria fortsätter att berätta att hon önskat att hon kunde nå dem med störst behov.

-Jag önskar att vi kunde nå dem som verkligen skulle behöva komma, att vi kunde bryta rädslan och stigmat om att vara, men framförallt känna sig, ”utanför”. Jag har, och har nästan alltid haft, en stor ångest inför julen och alla måsten som den för med sig. Vi är alla bara människor. Om jag kan göra något gott för någon så känns det bra i mitt hjärta, säger Maria Pedersen.

Fem kriterier för att kunna IQ-certifiera ditt projekt

  • Förebygger eller minskar alkoholproblem

  • Genomförd i Sverige

  • I första hand inriktad på egen verksamhet eller närområde

  • Konkret handling, inte enbart en information

  • Tydlig nog att berätta om och förstås av andra

  • Ansök att bli certifierad