Projekt 1324

Ett schysstare Valborgsfirande i Västerås

Med idrott och aktiviteter blev Valborg en roligare händelse för flera. Här skapades en plats för unga att hänga, umgås och ha roligt tillsammans utan att alkohol är inblandat.

Valborg är en riskhögtid då många ungdomar gör sin alkoholdebut. I Västerås har fest och berusning tidigare varit ett problem bland unga människor. Men inte nu längre. Tack vare arrangemanget Schysst Valborg får ungdomar möjlighet att ha roligt på Valborgsmässoafton tillsammans, utan alkohol. 2018 arrangerades eventet för 4e året i rad. För varje år blir det lite bättre och lite roligare.

Vad är Schysst Valborg?

Inför Valborg växer det fram en händelserik arena på Stora Torget i Västerås. Här erbjuds ett stort utbud av aktiviteter för alla smaker. Arrangörerna bygger upp en fotbollsplan och en basketplan, samt placerar ut pingisbord och innebandymål på området. Tanken är att ungdomarna ska få möjlighet att prova på olika idrotter tillsammans med lokala idrottsprofiler.

På plats är också Västerås Danscenter som arrangerar dansbattle i olika dansstilar. För en mindre peng finns det även möjlighet att spela på chokladhjul, tombola och kasta bollar på burkar. För dem som tycker det är roligt med underhållning bjuds det på musik och en spännande eldshow.

Såklart ska ingen gå hungrig under kvällen. Restaurangskolan A Star bjuder på mat och dryck. Förra året (2018) sponsrade Restaurangskolan med 500st wraps. Kvällen avslutas i sann valborgstradition med körsång och en mindre brasa. Tanken är att här på Stora Torget kan ungdomarna hänga, umgås och ha roligt tillsammans från sen eftermiddag till kväll, utan att alkohol är inblandat.

Vem arrangerar?

Utan samarbeten hade eventet inte varit möjligt. Schysst Valborg arrangeras av Västerås Citysamverkan, Schysst framtid, Västerås Sportklubb (VSK), Västmanlands fastighetsskötsel och Västerås Danscenter. Planeringen inför börjar redan i januari för att skapa bra förutsättningar för goda samarbeten och ett lyckat event. Idrottsföreningarna och restaurangskolan stöttar genom att ställa upp ideellt under kvällen. ICA Skrapan sponsrar med mat och dryck. Kostnaderna för annonseringen i print står Citysamverkan för.

För att nå ut med arrangemanget sprids annonser i print och digitalt över hela stan. Sociala medier, så som Facebook och Instagram, är två viktiga kanaler för att kommunicera med ungdomarna.

Vad är resultatet?

Att stök och berusning bland ungdomar på Valborg har minskat sedan Schysst Valborg startade är det inga som helst tvivel om.

– Vi kan se en tydligt förbättring. Det är inte längre någon större fylla på stan under Valborg numera, säger Pernilla Anvemyr, evenemangsansvarig på Västerås Citysamverkan AB.

Pernilla fortsätter:

– Vi har inte ens behövt använda oss av vakter under dagen. Bara närvaron av de lokala idrottsutövarna gör att ungdomarna gärna sitter och snackar med dem. Vi har aldrig behövt avvisa någon från området.

Även om eventet är riktat främst till ungdomar, deltar även vuxna, äldre och barnfamiljer i aktiviteterna på torget. Detta har visat på att det går att fira Valborg tillsammans över generationer. Antalet besökare under kvällen är svårt att uppskatta eftersom det är ett öppet torg och många kommer och går. Förra året räknade arrangörerna till över 600 personer vid kvällens slut när brasan skulle tändas.

Vad händer nu?

Efter 2018 års succé är arrangörerna fast beslutna om att Schysst Valborg ska äga rum även 2019. Men som alltid ska varje event bli lite bättre för varje år. Det har kommit in önskemål från ungdomarna om mer dansbattle och mer DJ musik. Något som arrangörerna tar på allvar.

Tips

  • Together is always better!