Extra skadligt för unga

Att det inte är bra att dricka mycket alkohol vet nog alla. Men varför det är farligare att dricka som ung är kanske inte lika känt. Här är några av de största farorna med att dricka alkohol i tonåren.

Därför är alkohol skadligare för unga

Kroppen tar mer skada

Att alkohol skadar hjärnan oavsett ålder vet kanske alla, men eftersom detta organ utvecklas ända upp till 25-årsåldern är ungas hjärnor ännu känsligare. Många tror att växande kroppar tål alkohol sämre än fullvuxna. Sanningen är att alkohol är farligt för såväl en växande som en fullvuxen kropp, men att kroppsstorleken spelar roll. En liten kropp innehåller mindre vätska att späda ut alkoholen med, vilket gör att det går snabbare att bli berusad. Tjejer tar ännu lättare skada då de rent fysiologiskt har sämre förmåga att bryta ner alkohol.

Svårare att bedöma konsekvenser

De flesta vuxna kan se konsekvenserna av sitt drickande. Unga har svårare att märka när de blir berusade, och blir ofta alldeles för fulla alldeles för fort. De tonåringar som dricker mycket och ofta kan bli beroende på bara några år. För vuxna tar det oftast längre tid, och då kan det vara lättare att se signalerna och själv sätta stopp.

Självkänslan kan bli sämre

Inte nog med att kroppen utvecklas för fullt i tonåren, även personligheten genomgår en känslig period. Det är nu man utvecklar sin självkänsla, det vill säga de tankar man har om sig själv och den man är. Om man vänjer sig vid att göra vissa saker, som exempelvis snacka med folk, flörta och ha roligt i samband med alkohol är risken stor att man alltid kommer behöva berusa sig för att våga göra det. Många känner kanske att alkoholen ger bra självförtroende och underlättar i början, men i det långa loppet leder det till en sämre självkänsla. Det kan göra att man avstår från sådant man egentligen skulle vilja göra eller gör saker mer för andras skull än sin egen.

Risk att råka illa ut

Alkohol och våld hänger ihop. I över hälften av alla misshandelsfall har den som blivit misshandlad intrycket att gärningspersonen varit påverkad av alkohol eller droger. I 31 procent av fallen har misshandlade själv druckit och det är ofta ungdomar som är inblandade. Risken för alla sorters olyckor ökar eftersom hjärnan inte fungerar lika bra som vanligt. Fallolyckor, brandolyckor och drunkningsolyckor är några exempel. Men alkohol leder också till relationsproblem som kan vara allvarliga. I undersökningar uppger många tonåringar att de hamnat i bråk med sina kompisar, haft sex fast de egentligen inte ville, eller haft sex utan skydd när de varit fulla.

Ökad risk i trafiken

Med en onykter förare vid ratten ökar risken för olyckor redan vid 0,2 promille. Så även om din tonåring inte kör bil själv, är det mycket viktigt att han eller hon inte åker med en förare som druckit alkohol. 11 procent av eleverna i nian gjorde det 2016. När det gäller mopeder finns det en del statistik som manar till eftertanke. Som att tre av fem omkomna mopedförare är alkoholpåverkade. Prata gärna med ditt barn om att aldrig åka med en förare som druckit och se till att mopeden stannar hemma när det vankas fest.

Problem längre fram

De allra flesta som dricker mycket under tonåren trappar ner när de blir äldre. Men det är lätt att alkoholvanorna man skaffar sig som ung hänger med genom livet. Hos tonåringar som dricker är risken också större att de provar narkotika. Tittar man på hur statistiken ser ut för vilka som begår våldsbrott är de som berusar sig i unga år överrepresenterade. Men det är såklart svårt att säga vad som leder till vad. Förmodligen finns det flera orsaker som ligger till grund för både en tidig alkoholdebut och andra problem.

Källa: Tonårsparlören.se, IQ