En vit månad – gör det någon skillnad?

Så här i början av året funderar många på en hälsosammare livsstil. Hur är det egentligen? Kan en vit månad, då du helt avstår från alkohol, göra skillnad för din hälsa?

Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid institutionen för global folkhälsa på Karolinska institutet, reder ut begreppen.

Faktum är att det redan efter en månad utan alkohol kan ses mätbara positiva effekter – både fysiskt och psykiskt. Vanliga riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar förbättras, som blodtryck och kolesterol liksom dina levervärden. Det beror på att alkohol är ett gift. Om du slutar dricka alkohol återhämtar sig kroppen. Forskare har även sett att hjärnan påverkas. När du tar en paus från alkohol förbättras minnet och sömnen.

– Många reagerar med förvåning på hur de nästan omgående känner sig piggare och vitalare, säger Sven Andréasson och poängterar att även de som bara brukar dricka måttligt upplever dessa förbättringar.

Kvinna blickar upp mot ett träd i ett snötäckt landskap Foto: Pablo Anttila
Foto: Pablo Anttila

Positiva effekter på sikt 

Om du börjar dricka igen, efter att den vita månaden, så försvinner de positiva effekterna i kroppen. Men en vit månad kan ändå föra med sig positiva hälsoeffekter även på längre sikt.

Det finns studier där man sett bestående positiva effekter ett halvår efter den vita månaden. Det handlar troligen om att en vit månad kan leda till ändrade vanor på sikt, säger Sven Andreasson.

– Det bästa scenariot är om du omprövar en del rutiner under den här månaden och kanske upptäcker att det går bra att dricka mindre även i sociala sammanhang.

Drick mindre och må bättre

Bara genom att dricka färre glas vid varje tillfälle kan du minska de negativa effekterna av alkohol. Du behöver alltså inte avstå helt från alkohol efter din vita månad. Drar du ner på mängden har du ändå vunnit mycket.

– Det vanligaste är att man tar ett par glas i onödan. Roligare än efter två-tre glas blir det nästan aldrig. Den effekt man är ute efter infinner sig på den nivån och allting man dricker därutöver har negativa effekter. Man blir sömnig, reagerar sämre och blir sluddrig. Problemet är att när man kommit i gång och druckit de där två-tre glasen så tappar man omdömet och fortsätter dricka, säger Sven Andréasson.

– Men kommer man ifrån det där, och nöjer sig med ett eller två glas, så kan det vara riktigt bra i längden.

Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

  • Alkoholprofilen

    Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

  • Alkoholsnacket

    Är du orolig för någons alkoholvanor? Alkoholsnacket är en digital tjänst där du kan få tips och råd hur du tar samtalet.

  • Alkohollinjen

    Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Ring så får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

  • Alkoholhjälpen

    För dig som vill läsa och diskutera frågor kring förändrade alkoholvanor med andra användare och rådgivare finns Alkoholhjälpen.