Vad händer i kroppen?

Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid institutionen för global folkhälsa på Karolinska institutet, berättar:

Redan efter en månad utan alkohol kan man se mätbara positiva effekter – både fysiskt och psykiskt. Vanliga riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar förbättras, som blodtryck och kolesterol liksom dina levervärden. Det beror på att alkohol är ett gift. Om du slutar dricka alkohol återhämtar sig kroppen. Forskare har även sett att hjärnan påverkas. När du tar en paus från alkohol förbättras minnet och sömnen.

– Många reagerar med förvåning på hur de nästan omgående känner sig piggare och vitalare, säger Sven Andréasson och poängterar att även de som bara brukar dricka måttligt upplever dessa förbättringar.

Foto: Chris Abatzis

Positiva effekter på sikt

Om du börjar dricka igen efter en vit månad försvinner de positiva effekterna för kroppen. Men en vit månad kan ändå föra med sig positiva hälsoeffekter på längre sikt.

– Det bästa scenariot är om du omprövar en del rutiner under den här månaden och kanske upptäcker att det går bra att dricka mindre även i sociala sammanhang, säger Sven Andreasson.

Det finns studier där man sett bestående positiva effekter ett halvår efter den vita månaden. Det handlar troligen om att en vit månad kan leda till ändrade vanor på sikt.

Drick mindre och må bättre

Bara genom att dricka färre glas när du dricker alkohol, kan du minska de negativa effekterna av alkohol. Du behöver alltså inte avstå helt från alkohol efter din vita månad. Drar du ner på mängden alkohol, har du ändå vunnit mycket.

”Det vanligaste är att man tar ett par glas i onödan”

Sven Andréasson

– Det vanligaste är att man tar ett par glas i onödan. Roligare än efter två-tre glas blir det nästan aldrig. Den effekt man är ute efter infinner sig på den nivån och allting man dricker därutöver har negativa effekter. Man blir sömnig, reagerar sämre och blir sluddrig. Problemet är att när man kommit i gång och druckit de där två-tre glasen så tappar man omdömet och fortsätter dricka. Men kommer man ifrån det där och nöjer sig vid ett eller två glas kan det bli riktigt bra i längden, säger Sven Andréasson.


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt