Alkohol är inte lösningen

Ungefär var tredje person i Sverige lider ibland av sömnproblem (1). Stress, press, oro och en dålig sovmiljö är några vanliga orsaker. Men även alkohol kan bidra till sämre sömn. För tvärtemot vad många tror så sover vi sämre – och inte bättre – med alkohol i kroppen.

Alkohol kan ge en lugnande effekt och göra oss trötta, så att vi somnar snabbare. Men, med alkohol i kroppen blir sömnen mer orolig och du vaknar lättare. Lider du av snarkningar och sömnapné kan även de förvärras. (2)

Tips för att sova bättre

  • Koppla av. En varm dusch, ett bad, avslappningsövningar och meditation är exempel på sådant som hjälper många att slappna av. Eller att tända ett ljus, göra en kopp te och ta en stund för att sammanfatta dagen.
  • Koppla ner. Stäng av datorn och lägg undan mobilen minst en timme innan du lägger dig. Då hinner hjärnan varva ner och stressen sjunka.
  • Skapa rutiner. Rutiner är bra för sömnen. Att förbereda sig för kvällen i lugn och ro och att gå och att lägga sig ungefär samma tid varje dag, underlättar för en god sömn.

Om du inte kan somna på kvällen eller om du vaknar mitt i natten och inte kan somna om, så gå upp en stund. Då kan du bryta onda cirklar av vridande och vändande i sängen. Men tänd inte upp hela huset eller sätt på tv:n utan gör något lugnt i en liten stund. (2)

Foto: Daniel Farò

Såhär kan du förbättra sovmiljön

Miljön du sover i kan spela stor roll. Några tips är att ha mörkt i rummet eftersom vårt främsta sömnstödjande hormon melatonin utsöndras vid mörker. Har du möjlighet så förbered dig genom att successivt släcka ner under kvällen.

Vår kroppstemperatur sjunker på natten, vilket sömnen gynnas av. Du kan hjälpa till genom att hålla svalt i sovrummet. Studier visar att 14 – 18 grader är en optimal temperatur.

Försök även att ha tyst omkring dig. Ju mindre ljud som stör desto större möjlighet att båda somna och sova gott. Störs du av trafikbuller, högljudda grannar eller en partner som snarkar? Prova öronproppar. (5)

Förbered sömnen på dagen

Hur vi sover på natten påverkas också av vad vi gör på dagen. Här är några saker som är bra att tänka på om du kämpar med sömnen.

Har du svårt att komma till bukt med besvären kan det vara idé att skriva sömndagbok. Att kartlägga sömnen och när den är dålig, kan hjälpa dig att hitta orsaken till besvären. (2)Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt