Du som har diabetes kan dricka alkohol, men det är viktigt att ha koll eftersom det medför särskilda risker. Mest riskfyllt är alkohol för den som har injektions- eller tablettbehandlad diabetes. Det beror bland annat på att alkohol gör så att leverns förmåga att bilda och släppa ut socker minskar.

Foto:Daniel Farò

Om du fortsätter ta ditt insulin som vanligt samtidigt som levern är oförmögen att göra sitt jobb är risken stor att ditt blodsocker blir farligt lågt och du riskerar att drabbas av insulinkänning eller i värsta fall insulinkoma.

Men det finns fler anledningar till varför en person med diabetes bör ta det varsamt med alkoholen. Alkohol innehåller ofta mycket kalorier som påverkar ditt blodsocker. När du dricker alkohol kan du också lätt bli sugen på söt och fet mat, vilket även ökar risken för att blodsockernivåerna ska komma i obalans. Är du berusad är risken också större att du inte känner av om du skulle behöva höja ditt blodsockervärde snabbt.

Källa: Diabetesförbundet


Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt