Precis som annan mat och dryck kan öl, vin och sprit leda till allergiska reaktioner. Man kan reagera på alkoholen i sig eller på nedbrytningen av den (1).

Men, det finns också många andra ämnen i alkoholhaltiga drycker som kan vara allergena. Sulfiter, tanniner, histamin och karmin är några av dem.

Alla känner inte till sin allergi

En del känner till sin allergi. Lider du till exempel av celiaki är du antagligen medveten om att du bör undvika att dricka öl, eftersom det innehåller spannmål. Precis som de som är känsliga mot mjölkprotein helst låter bli att dricka gräddlikör.

Men om du inte vet om du är överkänslig är det inte självklart att förstå vad huvudvärken, illamåendet, de röda utslagen, snuvan eller andningsbesvären beror på – eller vad som orsakar det. (2)

Får du röda utslag av vin?

Att alkoholdrycker ger ger röda utslag i ansiktet är ganska vanligt och beror sannolikt på att kroppen reagerar på alkoholen i sig eller på något ämne i den, som histamin, färgämnen eller sorbinsyra (3)

Läs mer om vilka ämnen i alkoholhaltiga drycker som kan framkalla allergi.Vill du testa dina alkoholvanor eller få tips och stöd?

Alkoholprofilen

Alkoholprofilen är ett självtest där du kan få koll på dina alkoholvanor.

Testa dina vanor

ALKOHOLSNACKET

Är du orolig för en annan vuxens alkoholvanor? Ta hjälp av IQs digitala tjänst Alkoholsnacket.

Till tjänsten

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du stöd av utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kontakt