Alkohol och minnesluckor

Har du någon gång vaknat upp utan att minnas vad som hände igår? Du är inte ensam. Att dricka så mycket att man tappar minnet är inte ovanligt. Men nog så obehagligt, och ett tecken på att det kan vara dags att dra ner på alkoholen.

När vi dricker alkohol påverkas hela vår kropp, inte minst hjärnan. Ibland så mycket att vi till och med glömmer vad vi gjort. Den del av hjärnan som hanterar vårt minne heter Hippocampus. I normaltillstånd registrerar Hippocampus händelser runt oss, för att sedan lagra dem som olika minnesbilder. Men när vi dricker mycket alkohol kan den funktionen hämmas, och vår bild av det som hänt går förlorad – ibland till och med för alltid. Vi kallar det minnesluckor och hela femtio procent av alla vuxna som konsumerat alkohol har någon gång drabbats av en sådan. (1)

Minnesluckor kan uppstå i två olika former:

  • blockminneslucka
  • fragmentarisk minneslucka (2)

Den förstnämnda kan också beskrivas som en black out, en period då minnet helt enkelt inte lagras alls. En sådan minneslucka uppstår ofta vid cirka 2 promille, men kan drabba vissa redan vid 0,6 promille. (3)

Vid en blockminneslucka slutar den senaste minnesbilden ofta redan vid det första glaset, och håller sedan i sig tills det att du vaknar dagen efter. Drabbas du av detta går minnet inte att återskapa, eftersom det aldrig registrerats från första början.

Om du däremot vaknar på morgonen och har svårt att minnas vad som hände igår, men får upp bilder i huvudet när din kompis berättar om kvällen, då är det sannolikt en fragmentarisk minneslucka du drabbats av. En fragmentarisk minneslucka påminner mycket om en blockminneslucka, men är sällan lika obehaglig eftersom minnena vid en sådan fortfarande existerar.

Det kan vara bra att veta att varken blackouter eller fragmentariska minnesluckor är farliga i sig – så länge du inte får dem för ofta. Får du en minneslucka behöver du inte oroa dig för bestående men eller skador på kropp eller hjärna. (4) Det kan ändå vara klokt att försöka undvika dem eftersom de tyder på att din kropp har en högre promillehalt än du klarar av. Och till skillnad från när någon däckar och somnar ifrån är du i det tillståndet fullt kapabel att fortsätta kvällen, men ofta med mindre lyckade konsekvenser.

När du är så berusad att du riskerar att drabbas av minnesluckor ökar risken för att bli inblandad i bråk och olyckor. Statistik visar att minnesluckor ofta är sammankopplade med både skallskador och frakturer.

Ett gott råd är att se din minneslucka som en läxa att dra ner på alkoholen till nästa gång. För visst är det väl roligare med kvällar som man minns efteråt?

Funderar du över dina alkoholvanor?

I vårt självtest Alkoholprofilen kan du testa hur dina alkoholvanor påverkar dig och andra runt omkring dig.

Källor

1-5 Systembolaget