Alkohol och allergi

Får du alltid huvudvärk när du dricker vin? Eller känner du av din astma mer efter en cider? Då kan du vara allergisk mot alkohol, eller något av alla de andra ämnen som en drink kan innehålla.

Precis som annan mat och dryck kan även alkohol vara allergiframkallande, och det är inte ovanligt med allergiska reaktioner i samband med intag av vin, öl eller sprit.(1) En del reagerar på alkoholen i sig, eller nedbrytningen av den, men det finns också många andra ämnen i alkoholhaltiga drycker som kan vara allergena.(2) Sulfiter, tanniner, histamin och karmin är bara några av dem.

En del personer vet om sin allergi. Lider du av till exempel celiaki är du antagligen medveten om att du bör undvika att dricka öl, eftersom det innehåller spannmål. Precis som en mjölkproteinallergiker helst låter bli att dricka gräddlikör, av förklarliga skäl.

Men om du inte vet om du är överkänslig är det inte helt självklart att förstå vad huvudvärken, illamåendet, de röda utslagen, snuvan eller andningsbesvären beror på – eller vad som orsakar det.

Här kan du läsa mer om vilka ämnen i alkoholhaltiga drycker som kan framkalla allergi.

Källor

  1. Systembolaget
  2. Astma- och allergiförbundet