Var får de alkoholen ifrån?

Egentligen är det ganska märkligt att det är så lätt för ungdomar att få tag på alkohol. Dels är det olagligt att langa, dels tycker de flesta vuxna att tonåringar inte ska dricka alkohol. Så varifrån får de alkoholen?

KOMPISAR OCH ANDRA VUXNA

Oftast kommer den alkohol som tonåringar dricker från Systembolaget. 24 procent av niondeklassarna säger att de senast fick alkoholen från en vuxen som köpt ut. Nästan lika många fick alkoholen från en pojk- eller flickvän, en kompis eller kompisars syskon. Bara fem procent fick alkoholen från sina egna syskon.

Bland elever i gymnasiets årskurs 2 är det vanligast att få alkoholen från pojk-/flickvän, kompisar eller kompisars syskon.

"Är man social kan man få tag på alkohol hur lätt som helst. Det gäller bara att känna rätt folk".

Jesper 15 år, Umeå

HEMIFRÅN

En del tonåringar får alkohol från sina föräldrar. Bland niondeklassare som druckit alkohol från Systembolaget svarar 12 procent att de fått den från sina föräldrar och 14 procent att de tagit från sina föräldrar utan lov. Det är vanligare att tjejer än killar tar alkohol från sina föräldrar utan lov.

Bland gymnasieeleverna är det vanligare att föräldrar köper ut. Nästan var fjärde elev i tvåan på gymnasiet säger att alkoholen de senast drack kom från föräldrar. Bara fyra procent hade tagit den från föräldrar utan lov. Även om ens barn närmar sig eller redan har fyllt 18 år, är det olagligt att köpa ut alkohol.

"Min syster frågade mig om jag ville att hon skulle köpa ut. Jag sa nej, men då frågade hon igen om jag verkligen var riktigt säker".

Nicole 14 år, Örebro

SMUGGLAD ALKOHOL

Bland elever i nian som druckit smugglad alkohol, fick 34 procent den från en vuxen som inte är en förälder. 21 procent fick den från en pojk- eller flickvän, kompisar eller kompisars syskon. Smugglad alkohol är ofta billig vilket gör att ungdomar kan köpa desto mer.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida