Var får de alkoholen ifrån?

Egentligen är det ganska märkligt att det är så lätt för ungdomar att få tag på alkohol. Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får tonåringar alkohol?

Kompisar eller kompisars syskon

Vanligast är att tonåringar som dricker får alkoholen från pojk- eller flickvänner, kompisar eller kompisars syskon – i nian svarar 17 procent av killarna och 28 procent av tjejerna detta 2018. Motsvarande andel bland elever i gymnasiets årskurs 2 är 24 procent av killarna och 42 procent av tjejerna. På andra plats kommer vuxna, som inte är syskon eller föräldrar. 17 procent av niondeklassarna och 20 procent av gymnasieeleverna har fått tag på alkoholen via vuxna som köpt ut från Systembolaget.

Är man social kan man få tag på alkohol hur lätt som helst. Det gäller bara att känna rätt folk.

Kevin 15 år, Umeå

Hemifrån

På tredje plats kommer barnets egna föräldrar. 10 procent av ungdomarna i nian, och 19 procent av gymnasieeleverna, har fått den av sina föräldrar.

Min syster frågade mig om jag ville att hon skulle köpa ut. Jag sa nej, men då frågade hon igen om jag verkligen var riktigt säker.

Nicole 14 år, Örebro

Smuggling

Av de elever i nian som druckit smugglad alkohol, fick 14 procent alkoholen från en annan vuxen som köpte ut eller sålde. 13 procent fick alkohol från sin pojk- eller flickvän, kompisar eller kompisars syskon. Alkoholen är oftast billig, vilket gör att ungdomar kan köpa desto mer.

Mer att läsa om samma ämne

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida