Vad dricker tonåringar?

Ungdomar dricker oftast starksprit, starköl, alkoläsk eller cider. Det är oroande att tonåringar dricker så mycket starksprit. Unga har svårt att bedöma effekterna av alkohol och det blir extra knepigt med 40-procentig sprit i kroppen.

SPRIT, CIDER OCH ALKOLÄSK

Bland både killar och tjejer i nian är det vanligast att dricka sprit, men killarna dricker nästan lika mycket starköl. Killar i gymnasiet dricker mest starköl medan tjejer i gymnasiet dricker mest sprit, alkoläsk och vin.

De flesta dricker sprit. Då blir man fullare och man behöver inte dricka så mycket.

Jesper 15 år, Umeå

SMUGGLAD ALKOHOL OCH HEMBRÄNT

Under 2021 drack 18 procent av niondeklassarna och 34 procent av eleverna i tvåan på gymnasiet illegal alkohol, alltså hembränd eller smugglad alkohol. Andelen som druckit smugglad alkohol har inte förändrats så mycket de senaste 20 åren, men betydligt färre säger att de druckit hembränt jämfört med för 20 år sen.

34% av elever i gymnasiets årskurs 2 drack illegal alkohol under 2021.

FOLKÖL ÄR STARKARE ÄN MÅNGA TROR

När tonåringar börjar dricka allt starkare saker finns risken att de ser svagare drycker som ofarliga. Det kan verka nästan omöjligt att dricka sig full på folköl. Men så är det inte. Sex stora burkar folköl innehåller ungefär lika mycket alkohol som sex normalstora drinkar.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida