Vad dricker tonåringar?

Ungdomar i nian och gymnasiet dricker oftast starksprit, starköl, alkoläsk eller cider. Det är förstås oroande att tonåringar dricker så mycket starksprit. Om man som ung har svårt att bedöma effekterna av alkohol i största allmänhet, blir det knappast enklare med 40­-procentig sprit i kroppen.

Sprit och starköl är populärast bland killar

Därefter dricker killarna till största del cider och alkoläsk. Vin och folköl däremot är inte särskilt populärt.

Tjejer dricker oftast sprit, alkoläsk eller cider

De dricker betydligt mindre av starköl, folköl och vin. Det är fler tjejer än killar som dricker starksprit.

De flesta dricker sprit. Då blir man fullare och man behöver inte dricka så mycket.

Jesper 15 år, Umeå

Smugglad alkohol och hembränt

2018 hade 26 procent av ungdomarna i nian och nära hälften (49 procent) av gymnasieeleverna i årskurs 2 druckit någon typ av illegal alkohol, det vill säga hembränt eller smugglad öl, sprit eller vin. Andelen som druckit smugglad alkohol har ökat något de senaste fem åren, medan andelen som druckit hembränt (5 procent i nian och 9 procent i gymnasiet) varit relativt stabil under samma period. Det är mer vanligt bland tjejer än killar att dricka illegal alkohol.

Folköl är starkare än många tror

När tonåringar börjar dricka allt starkare saker finns det risk för att de ser svagare drycker som ofarliga. Det kan verka nästan omöjligt att dricka sig full på folköl, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Ett sexpack folköl innehåller ungefär lika mycket alkohol som sex normala drinkar.

Mer att läsa om samma ämne

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida