Ungdomars digitala liv


De allra flesta tonåringar lever en stor del av sina liv på nätet. De pratar med kompisar, spelar, lyssnar på musik och lär sig saker. Men på nätet finns också risker du som förälder behöver ha koll på och kan hjälpa ditt barn att hantera.

VAR NYFIKEN OCH VISA INTRESSE

Att allt är lugnt så länge ens barn är hemma stämmer inte nödvändigtvis eftersom ungdomar tillbringar en stor del av sina liv på nätet. Många föräldrar är glada över att deras barn kan umgås med vänner lättare och utforska nya intressen – men kan samtidigt oroa sig för vilka ens barn pratar med och hur tillgängligt allt blivit. Precis som med annat i livet med en tonåring är det viktigt att engagera sig och visa intresse för barnets digitala liv.

BEKANTA DIG MED PLATSER DÄR UNGDOMAR ÄR

Tre av fyra högstadieelever säger att deras föräldrar inte vet om allt som de gör på nätet. Det kan göra att de inte vänder sig till vuxna om de skulle stöta på problem. Försök att vara delaktig och prata om vad tonåringen gör på nätet på samma sätt som du frågar hur dagen i skolan varit. Du kan också kika in på platser där många ungdomar är och sätta dig in i hur kanalerna fungerar. Be gärna ditt barn om hjälp. Det visar att du är intresserad och finns där om något skulle gå snett. Ditt barn vet kanske mer om nätet, men du har störst erfarenhet av normer, regler och vad som är okej eller inte.

Illustration på en mobil med en selfie på en tonårstjej

HJÄLP DIN TONÅRING ATT KLARA SIG SJÄLV

Nästan alla tonåringar använder sociala medier varje dag. Bland både högstadie- och gymnasieelever är idag Snapchat, Instagram, Youtube och Tiktok mest populära. Många, speciellt killar, spelar också spel eller tittar på andra som gör det. Prata med ditt barn om hur viktigt det är att värna sin integritet, inte låta sig kränkas – och att inte kränka någon annan. Att man till exempel inte ska skriva taskiga saker, lägga upp bilder på någon utan lov eller göra saker i andras namn. Var också tydlig med att allt som skrivs och sägs på nätet inte är sant.

BESTÄM VAD SOM GÄLLER

Fler föräldrar än barn upplever att man satt upp regler för vad som gäller när barnet är på nätet. Det är bra att känna till hur olika sajter och sociala medier fungerar och vad man kan göra om ens barn råkar ut för problem.  Många sociala medier kräver viss personlig information för att fungera. Var tydlig med vilka sociala medier och sidor som du inte tycker är lämpliga. Prata även om vilken information man bör dela och inte. Ett tips är att din tonåring aldrig lämnar ut hela sitt namn, adress, telefonnummer eller skola.

Kompisar sitter i en trappa.
Foto:Pablo Frisk

Man blir hatad om man säger nej. Uthängd på sociala medier och så. 

Emanuel 16 år, Umeå

TÄNK PÅ ATT ALLT KAN BLI OFFENTLIGT

Sociala medier fortsätter att växa och olika kanaler samarbetar med varandra. Det gör att man kan dela bilder och tankar till i stort sett hur många människor som helst. Det som publiceras på nätet kan finnas kvar länge och är ofta svårt att ta bort. Även om exempelvis en bild tas bort, vet man inte om någon använt eller delat den vidare. Därför är det viktigt att förstå innebörden av att publicera bilder och andra saker. Diskutera med ditt barn vad som är lämpligt och inte när det gäller att dela filmer och bilder på sig själv och andra.

NÄTHAT OCH TASKIGA KOMMENTERAR.

Ungdomar mellan 12-19 år som blivit utsatta för näthat eller att någon skrivit negativt om dem har nästan fördubblats mellan 2021 och 2022 – från nio till 17 procent. Lika många tjejer som killar är drabbade. Bara hälften av föräldrarna vet om att deras barn utsatts.

OM DITT BARN RÅKAR ILLA UT

Många ungdomar söker bekräftelse genom att lägga upp bilder och texter om sig själva på nätet. Det gör dem sårbara och oförsiktiga vilket kan utnyttjas av andra. Barn kan utsättas för taskiga kommentarer och kränkningar av jämnåriga. Men även uppvaktas av vuxna som tar kontakt i syfte att kränka barnet eller begå sexuella övergrepp. Det kan ske på sajter, i sociala medier och spel med chattforum. Att utsättas för kränkningar och oönskade kontaktförsök på nätet är vanligare bland tjejer – exempelvis har dubbelt så många tjejer som killar varit med om att någon delar bilder av dem på nätet som de inte vill ska delas. Men även killar kan råka illa ut.

Får du reda på att ditt barn blivit utsatt för något på nätet, så försök behålla lugnet även om du blir väldigt arg och ledsen. Tonåringar blir ofta ångerfulla när något hänt och de inser konsekvenserna. Lyssna på ditt barn och var tydlig med att du finns där och att det inte är för sent att be om hjälp, även om något redan har hänt. Försök att inte döma eller skuldbelägga.

Om det som hänt är kränkande eller olagligt ska du anmäla det. På de flesta sociala medier kan man anmäla bilder, videoklipp eller kommentarer. Rör det sig om något olagligt är det viktigt att göra en polisanmälan.

Illustration på en chatt där tonåringar försöker hitta någon som kan langa alkohol

MÅNGA BYGGER SIN IMAGE MED ALKOHOL

Fest och alkohol är vanliga teman när unga bygger bilden av sig själva på nätet. Att visa sig i sammanhang med alkohol kan för många signalera en utåtriktad och framgångsrik livsstil. Tonåringar som exempelvis följer kända personer på sociala kanaler möts ofta av unga som dricker alkohol.

REKLAM OCH BUDSKAP OM ALKOHOL

Internet ger stora möjligheter dem som marknadsför öl, vin och sprit. Via sociala medier har reklam och budskap om alkohol hittat nya sätt att nå ut till unga, trots att alkoholreklam inte får rikta sig till personer under 25 år. Konsumentverket har ansvar för tillsynen av alkoholreklam. Du kan vända dig dit med frågor och för att anmäla reklam.

LANGNING VIA SOCIALA MEDIER

Något oroande är langning av alkohol, som ofta är smugglad, via sociala medier. En förfrågan på till exempel Snapchat kan snabbt resultera i »hjälp« från någon som känner någon.  En undersökning från 2022 visar att ungefär 15 procent av elever i nian och andra året på gymnasiet köpt alkohol på sociala medier, någon gång under det senaste året. Det är mer vanligt bland tjejer än killar och olika vanligt beroende på var i landet man bor.

Det finns också anonyma konton, exempelvis på Instagram, där langare säljer sprit och öl till ungdomar. Stöter du på ett sådant konto kan du anmäla det direkt till Instagram. Prata också med ditt barn. Förklara varför du inte vill att ditt barn handlar via dessa konton och att de som gör det stöttar kriminell verksamhet och utsätter sig själva för stora risker.

Läs mer om langning via sociala medier i materialet ”Hink finns”, ett samarbete mellan Systembolaget och Prins Carl Philips & Prinsessan Sofias stiftelse. 

Såhär anmäler du ett konto på Instagram:

  1. Gå in på kontots profil.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe i högra hörnet.
  3. Klicka på ”Anmäl” och följ instruktionerna.

Den eller de personer som ligger bakom kontot kan inte se vem som anmält. Anmäl igen om kontot inte försvinner.

Om det står tydligt att kontot säljer alkohol eller droger är det ett brott som ska polisanmälas. Ta skärmdumpar.

Prata med andra föräldrar och vuxna
Berätta hur enkelt det är för barn och unga att få tag i alkohol via sociala medier, vilka risker som det är förknippat med och hur man gör för att anmäla konton till exempelvis Instagram.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida