Ta alkoholsnacket med din tonåring.

Vi på IQ vill uppmuntra fler pappor att prata om alkohol med sina tonåringar. Här hittar du mer information och tips som gör det lättare att ta snacket.

Tonåren är en speciell tid i livet då man introduceras för många nya saker att ta ställning till – bland annat alkohol. För föräldrar innebär det en ny situation som kan vara svår att orientera sig i och veta hur man ska ta sig an det. Därför finns Tonårsparlören – en bok med fakta och tips som gör det lättare att prata om alkohol med sitt tonårsbarn.

Pappor peppar pappor!

Vi vill uppmuntra och inspirera fler tonårspappor att ta alkoholsnacket med sina tonåringar. Till vår hjälp har vi fotbollsproffsen och papporna Marcus Allbäck och Mattias Jonsson. Hör dem prata om utmaningarna med att vara tonårsförälder, skillnaden mellan att vara pappa och fotbollsproffs samt få deras bästa tips.

Tonåringar vill prata om alkohol

I IQs undersökning (1) kan man se att pappor i mindre utsträckning pratar med sina tonåringar om alkohol. Många pappor uppger att de tar alkoholsnacket oftare än mammorna och de känner att de är bättre lämpade att göra det. Men tonåringarna ger en annan bild.

De flesta ungdomarna tycker förvisso att det är ganska lätt att prata med sin pappa om alkohol. Men bara 16 procent av tonåringarna säger att pappa är den som oftast tar snacket om alkohol – motsvarade siffra för mammor är 40 procent. Samtidigt vet vi att ungdomar vill att deras föräldrar pratar med dem om alkohol – i vår undersökning uppger 9 av 10 tonåringar att det är bra att föräldrar pratar med dem om riskerna med alkohol.

5 tips från Tonårsparlören

  • Visa omtanke. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det.
  • Var intresserad och lyssna. En bra relation handlar om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och tar dem på allvar.
  • Lita på dig själv. Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.
  • Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
  • Hjälp till att säga nej. Ge ditt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, till alkohol och andra saker, även när alla andra säger ja.

Mer fakta och tips ur Tonårsparlören hittar du nedan.

Källor

  1. Undersökning IQ/Norstat.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida