Ta alkoholsnacket med din tonåring.

Vi på IQ vill uppmuntra fler pappor att prata om alkohol med sina tonåringar. Här hittar du mer information och tips som gör det lättare att ta snacket.

Tonåren är en speciell tid i livet då man introduceras för många nya saker att ta ställning till – bland annat alkohol. För föräldrar innebär det en ny situation som kan vara svår att orientera sig i och veta hur man ska ta sig an det. Därför finns Tonårsparlören – en bok med fakta och tips som gör det lättare att prata om alkohol med sitt tonårsbarn.

Pappor peppar pappor!

Vi vill uppmuntra och inspirera fler tonårspappor att ta alkoholsnacket med sina tonåringar. Till vår hjälp har vi fotbollsproffsen och papporna Marcus Allbäck och Mattias Jonsson. Hör dem prata om utmaningarna med att vara tonårsförälder, skillnaden mellan att vara pappa och fotbollsproffs samt få deras bästa tips.

Tonåringar vill prata om alkohol

I IQs undersökning (1) kan man se att pappor i mindre utsträckning pratar med sina tonåringar om alkohol. Många pappor uppger att de tar alkoholsnacket oftare än mammorna och de känner att de är bättre lämpade att göra det. Men tonåringarna ger en annan bild.

De flesta ungdomarna tycker förvisso att det är ganska lätt att prata med sin pappa om alkohol. Men bara 16 procent av tonåringarna säger att pappa är den som oftast tar snacket om alkohol – motsvarade siffra för mammor är 40 procent. Samtidigt vet vi att ungdomar vill att deras föräldrar pratar med dem om alkohol – i vår undersökning uppger 9 av 10 tonåringar att det är bra att föräldrar pratar med dem om riskerna med alkohol.

5 tips från Tonårsparlören

  • Visa omtanke. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det.
  • Var intresserad och lyssna. En bra relation handlar om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och tar dem på allvar.
  • Lita på dig själv. Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.
  • Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
  • Hjälp till att säga nej. Ge ditt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, till alkohol och andra saker, även när alla andra säger ja.

Mer fakta och tips ur Tonårsparlören hittar du nedan.

Källor

  1. Undersökning IQ/Norstat.

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida