Sitta uppe och vänta?

Ska man sitta vaken och vänta på att tonåringen släntrar in genom dörren eller lita på att ens barn kommer hem som planerat? Alla känner och gör såklart olika. För en del tonåringar känns det tryggt om en förälder väntar uppe. Andra känner förtroende från föräldrar om de lägger sig. Men alla önskar nog att föräldrarna är uppmärksamma om något skulle gå snett.


HÅLL KONTAKTEN

Be ditt barn att ringa eller messa någon gång under kvällen för att stämma av. Bestäm en tid då ni hörs och kom överens om hur ni ska göra om det blir en försening.

"Jag kommer aldrig hem i tid. Så länge jag kommer hem är mina föräldrar nöjda".

Ted 16 år, Umeå

VÄNTA UPPE I LUGN OCH RO

För många kan det kännas tryggt att vänta uppe tills tonåringen kommer hem. Om du gör det, räcker det fint att bara finnas där och vara uppmärksam på om ditt barn vill prata om något som hänt under kvällen.

BE OM ATT BLI VÄCKT

Orkar du inte sitta uppe sent på kvällen är det inget konstigt med det. Det betyder inte att du inte bryr dig. Be ditt barn att komma in och peta lite på dig när hen kommer hem. Då vet du att allt är okej och kan lugnt somna om.

STÄLL KLOCKAN

Om du vill lägga dig men veta att barnet kommit hem, sätt ett alarm en stund efter tiden ni bestämt. Har tonåringen kommit hem är det bara att lägga sig igen.

OM TONÅRINGEN INTE KOMMER HEM

Först och främst ska du såklart försöka få tag på ditt barn. Får du inget svar? Hör direkt av dig till kompisarna eller deras föräldrar. Får du inget svar där heller kan det vara dags att ge sig ut och leta.

Det är oerhört jobbigt att sitta hemma och vara orolig och kan kännas skönt att aktivt göra något åt oron. Det kan också bli en tydlig signal om att du bryr dig och att tiden ni bestämt betyder någonting. 

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida