Säga nej eller okej?

Som förälder ställs man ofta inför knepiga beslut. Du har ju varit förälder ett tag nu och vet hur det kan vara. Man vill visa att man litar på sitt barn, samtidigt som man inte vill att barnet ska råka illa ut. Var gränsen går för din tonåring i olika sammanhang finns det ingen annan som kan tala om. Det är du som måste bestämma vad som är okej och vad som inte är det.

VÅGA LITE PÅ DIN KÄNSLA

Lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att bestämma det som känns bäst. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att acceptera det. Och försök hålla fast vid det du tycker, även om någon blir arg. Det är bara ett uttryck för svårigheten att hantera ett motstånd, inte värre än så.

FÖRKLARA VARFÖR

Om det är så att du säger nej till någonting, låt din tonåring höra varför. Det handlar inte om att ditt barn ska bestämma sig för om du har rätt eller inte. Hen ska förstå att det finns goda skäl och att du inte säger nej bara för att säga nej.

Om föräldrarna bara säger okej hela tiden så bryr dom sig ju inte.

Eddie 15 år, Umeå

VÄLKOMMNA DEBATTEN

När man är tonåring är man i full gång med att utveckla sina egna åsikter. Då är det viktigt att få veta vad föräldrarna tycker. Det bästa du kan göra är att stå för din åsikt och berätta varför du vill ha det så. Om och om igen ifall det skulle behövas. Skulle ni börja gräla behöver det inte vara hela världen. Ibland kan det vara skönt att få bråka och för tonåringar kan det vara ett sätt att få chansen att förstå var gränsen går.

TÄNK PÅ SAKEN OM DU BLIR TVEKSAM

Man kan ju inte alltid vara säker på sin åsikt eller förberedd när en oväntad situation uppstår. Om ditt barn frågar något som du inte riktigt är säker på vad du tycker om, kan du be att få tänka igenom det och kanske prata om det med någon annan först, innan du svarar. Det innebär att du visar respekt för ditt barn och signalerar att det inte alltid är så lätt att ta ställning till olika saker.

ATT VARA FÖRÄLDER ÄR INTE ATT VARA KOMPIS

Man blir inte en schysstare förälder av att släppa efter. Barn behöver inte en polare till – de behöver en vuxen att lita på. Tricket är att vara nära sitt barn, kunna prata om allt, dela förtroende – och samtidigt vara vuxen.

Mer att läsa om samma ämne

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida