Säga nej eller okej?

Som förälder ställs man ofta inför knepiga beslut. Man vill visa att man litar på sitt barn och samtidigt skydda barnet från att råka illa ut. Var gränsen går för din tonåring kan ingen annan tala om. Du behöver avgöra vad som är okej och inte i olika situationer. 


VÅGA LITA PÅ DIN KÄNSLA

Lyssna på dig själv och på vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att bestämma. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare blir det för din tonåring att acceptera.

FÖRKLARA VARFÖR

Om du säger nej till någonting, förklara varför du gör det. Det handlar inte om att ditt barn ska bestämma sig för om du har rätt eller inte, men hjälper hen förstå att du inte säger nej bara för att säga nej.

"Om föräldrarna bara säger okej hela tiden så bryr dom sig ju inte".

Elina 15 år, Umeå

VÄLKOMNA DEBATTEN

Som tonåring har man fullt upp med att utveckla sina egna åsikter. Då är det viktigt att få veta vad föräldrarna tycker. Det bästa du kan göra är att stå för din åsikt och berätta varför du vill ha det så. Om och om igen ifall det skulle behövas. Blir ni osams i stunden är det inte hela världen. Det kan hjälpa din tonåring att förstå var gränsen går.

"Man blir ju inte lyckligare av att få göra allt hela tiden. Man måste få längta efter vissa saker också".

Eddie, 15 år, Umeå

TÄNK PÅ SAKEN OM DU BLIR TVEKSAM

Om ditt barn frågar något och du blir osäker på vad du egentligen tycker, be om att få tänka igenom det innan du svarar. Då visar du för ditt barn att du tar frågan på allvar och förmedlar samtidigt att det kan vara svårt att ta ställning till olika saker. Ibland är det bra att prata med någon annan, till exempel en annan förälder, för att få perspektiv.

DU ÄR FÖRÄLDER, INTE KOMPIS

Man blir inte en schysstare förälder av att släppa efter. Barn behöver inte en polare till, de behöver en vuxen att lita på. 

Tonåringar framför skåp
Foto: Pablo Frisk

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida