Resor

Tonåringar mognar olika fort. Men även om din tonåring är väldigt vuxen och klok för sin ålder kan det vara bra att fundera några varv när det börjar pratas om att resa bort med kompisarna.

VUXNA PÅ SEMESTER

För många vuxna är alkohol en självklar del av att åka i väg på semester. Reser man långt firas det kanske redan med en drink på flygplatsen och när man kommit fram skålas det ofta på balkongen. Så här gör såklart inte alla, men under resor dricker många vuxna mer och på andra sätt än hemma. Då är det inte så konstigt om ungdomar tänker på alkohol i samband med resor. Fundera över hur du ser på alkohol under semestern och kom ihåg att du är en förebild för ditt barn.

När vi var på All inclusive drack alla hur mycket som helst. Det var bara att gå och hämta i en kran. Till och med ungdomar kunde ta. Ingen höll koll.

Sasha 15 år, Örebro

INGEN SÄGER STOPP

Många resor arrangeras särskilt för att passa festsugna ungdomar. Tillgången på alkohol och andra droger kan vara stor och inga vuxna står i vägen, oavsett om man åkt till bargatan på Rhodos eller en skidort i Alperna. Även om ditt barn inte dricker själv finns det risker med att resa utan vuxna.

SPRÅKRESOR

De flesta stora arrangörerna av språkresor har totalt förbud mot alkohol och narkotika. Den ungdom som ertappas med droger skickas hem på egen bekostnad utan att få pengarna tillbaka. Men det är omöjligt för arrangören att ha koll på alla ungdomar hela tiden.

CHARTERRESA

Utöver de välkända researrangörerna finns företag som specialiserar sig på ungdomsresor där fest och alkohol ofta är huvudattraktionen. De flesta researrangörerna har 18-årsgräns. Däremot kan man ofta resa även innan man fyllt 18 år om man kan visa upp en underskrift från föräldrarna. Överväg noga om ditt barn frågar dig om det.

PRATA OM RISKER

Att resa själv kan vara både spännande och lärorikt. Om ni kommit överens om att ditt barn ska resa, så prata om vad som kan hända och om hur viktigt det är att ta hand om sig. Berätta också att andra kulturer kan se annorlunda på alkohol och vara betydligt hårdare mot berusade ungdomar.

Tjejkompisar som snackar
Foto: Pablo Frisk

När jag var utomlands kunde jag gå till första bästa mataffär och köpa sprit och cider. Det var ingen som sa nåt.

Amira 15 år, Göteborg

ALLA ANDRA FÅR FAKTISKT INTE

Det är inte konstigt att säga nej till ett barn som vill resa ihop med sina kompisar. Du har ansvar för ditt barn och det är inte elakt att säga nej, även om kompisarnas föräldrar säger ja. Man kan också fundera på hur ofta det faktiskt är sant att ”alla andra får”, eller om det är vad varje tonåring säger till sina tveksamma föräldrar.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida