Resor och festivaler

Tonåringar är väldigt olika. Men även om din tonåring är väldigt vuxen och klok för sin ålder kan det vara bra att fundera några varv när det börjar pratas om att resa bort med kompisarna.

VUXNA PÅ SEMESTER

För många vuxna är alkohol en självklar del av semestern. Reser man långt firas det kanske redan med en drink på flygplatsen och en till på balkongen när man kommit fram. Så här gör såklart inte alla, men under resor dricker många vuxna mer och på andra sätt än hemma. Då är det inte så konstigt om ungdomar ser alkohol som en naturlig del av resor. Fundera över hur du ser på alkohol under semestern och kom ihåg att du är en förebild för ditt barn.

När vi var på All inclusive drack alla hur mycket som helst. Det var bara att gå och hämta i en kran. Till och med ungdomar kunde ta. Ingen höll koll.

Sasha 15 år, Örebro

SPRÅKRESOR

De flesta stora språkresa arrangörerna har förbud mot alkohol och narkotika. Den ungdom som ertappas med droger skickas hem på egen bekostnad. Men det är omöjligt för arrangören att ha koll på alla ungdomar hela tiden.

CHARTERRESA

Utöver de välkända researrangörerna finns företag som specialiserar sig på ungdomsresor där fest och alkohol ofta är huvudattraktionen, oavsett om man åkt på solsemester till Rhodos eller en skidort i Alperna. Inga vuxna står heller i vägen för festandet. De flesta researrangörerna har 18-årsgräns. Däremot kan man ofta resa innan man fyllt 18 år om man kan visa upp en underskrift från föräldrarna. Överväg noga om ditt barn frågar dig om det. Även om ditt barn inte själv dricker alkohol, finns risker med att resa utan vuxna.

"Jag skulle aldrig få åka på festival. Det är ju en massa fyllon där och vad som helst kan hända."

Moa 15 år, Umeå

FESTIVALER

Att åka på festival kan vara ett riktigt äventyr. Att dra i väg med kompisar, se sina favoritband, träffa nya vänner och kanske sova i tält. Men även under festivaler ser många alkohol som en självklar del. Festivaler är dessutom ofta sponsrade av alkoholföretag vilket signalerar att alkohol och festival hör ihop. Även om det ofta är förbjudet att dricka på konsertområdet och alkohol säljs på områden med åldersgräns och kontroller, vistas onyktra personer på hela festivalen. På campingområdena finns ofta alkohol utan att någon har koll på ungdomarna där.

Alla festivaler har olika åldersgränser och regler för alkohol. Kolla upp vad som gäller på festivalen din tonåring vill besöka. Det finns också drogfria evenemang som arrangeras speciellt för ungdomar. Om tonåringen åker, så kom överens om hur ni ska hålla kontakten. Ibland kan mobiltäckningen vara svajig och hög musik göra det svårt att höra när det ringer. Ett tips är att komma överens om tider då ni hörs.

PRATA OM RISKER

Att resa själv kan vara både spännande och lärorikt. Om ni kommit överens om att ditt barn ska resa eller gå på festival, så prata om vad som kan hända och om hur viktigt det är att ta hand om sig. Berätta att andra kulturer kan se annorlunda på alkohol och vara betydligt hårdare mot berusade ungdomar. Prata också om vad ditt barn kan komma i kontakt med, som sexuella närmanden eller trakasserier, andra droger, våld och stölder.

Hjälp också din tonåring med anledningar att inte dricka. Var tydlig med var du står och vad du oroar dig för. Ditt barn kommer kanske välja att dricka i alla fall, men studier visar att vad du säger spelar roll för hur det sedan blir.

Tjejkompisar som snackar
Foto: Pablo Frisk

När jag var utomlands kunde jag gå till första bästa mataffär och köpa sprit och cider. Det var ingen som sa nåt.

Amira 15 år, Göteborg

ALLA ANDRA FÅR FAKTISKT INTE

Kom ihåg – det är inte konstigt att säga nej till en tonåring som vill resa ihop med sina kompisar. Du har ansvar för ditt barn och det är inte elakt att säga nej, även om kompisarnas föräldrar säger ja. Man kan också fundera på hur ofta det faktiskt är sant att ”alla andra får”, eller om det är vad varje tonåring säger till sina tveksamma föräldrar. Många föräldrar är oroliga för att deras barn ska hamna utanför om de inte följer med. Det är inte alls säkert att det blir så. Ingen, oavsett ålder, kan heller vara med på allt vilket är bra att inse ganska tidigt.

ÅK TILLSAMMANS

Vill du inte att ditt barn drar iväg själv kan du föreslå att ni åker tillsammans. Det kan bli en rolig upplevelse att dela och bra för relationen. Du behöver inte hänga med överallt, men vara en trygghet om något skulle hända.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida