Om tonåringen kommer hem full

Hur mycket man än pratat, informerat, diskuterat och visat omtanke kan det hända att ens barn kommer hem full. På ett sätt kan man känna sig glad över att tonåringen i alla fall kommer hem. Men vad gör du när hen står där i hallen?

LÅT DISKUSSIONEN VÄNTA

Kanske har du själv druckit för mycket någon gång och vet hur det är att må dåligt. I det läget känner man sig varken stor eller stark. Att gå in i en konflikt är inte rätt just då.

Se till att din tonåring får i sig lite vätska och ställ en hink bredvid sängen. Låt hen sova och nyktra till innan ni pratar om det.

"Om man är full känner man sig ofta ledsen. Då vill man inte att föräldrarna ska vara arga. Då blir man bara arg tillbaka".

Jenny 16 år, Umeå

BERÄTTA HUR DU KÄNNER – MEN GÅ VARSAMT FRAM

Beskriv dina känslor i stället för att oroa dig och vara arg i det tysta. Då blir det bara värre. Men försök att inte gå på för hårt. Förmodligen känner din tonåring redan skam och skuld.

För att kunna prata om saken är det viktigt att visa förståelse för att alla kan göra misstag, inte minst under tonåren. Under den här tiden är man dessutom extra känslig för folks synpunkter på ens personlighet. Så säg hellre ”jag accepterar inte att du dricker” än ”nu var du riktigt dum”. Det är också lättare att ändra på något man gör, än hur man är. 

Foto: Pablo Frisk

"Min mamma säger att hon ska filma mig om jag kommer hem full. Och sen visa mig så jag ska skämmas".

Molly, 15 år, Göteborg

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida