Om reglerna inte följs

Om man har kommit överens om något och det inte följs är det viktigt att säga ifrån. En del föräldrar använder sig av utegångsförbud och somliga nöjer sig med att säga till på skarpen. Vad som är bäst är upp till var och en. Det viktigaste är att tonåringen förstår att hen har gjort fel och lär sig något av det.

BERÄTTA HUR OROLIG DU BLIR

Det är aldrig fånigt att visa att man bryr sig eller prata om sina känslor med sitt barn. Det måste vara tydligt för tonåringen att hen utsätter dig för stor oro genom att till exempel dricka alkohol eller komma hem för sent. Det är inte att skuldbelasta, du berättar bara hur det är för dig.

Om man får ett straff blir man bara förbannad och arg. Man lär sig inget av det.

Melissa 14 år, Örebro

BESTÄM VAD SOM GÄLLER

Det kan vara skönt både för föräldern och för barnet om man kommit överens om konsekvenserna i förväg. Ha gärna en öppen diskussion om vad som ska hända om tonåringen exempelvis kommer hem för sent. Det är bra om det kan kännas som ett ömsesidigt avtal.

Mina föräldrar har inte sagt vad jag får och inte får. Jag gör det jag vill och så får jag se vad konsekvenserna blir.

Axel 15 år, Umeå

PRATA OM DET TILLSAMMANS

Om tonåringen kommer hem för sent och ni inte redan har bestämt konsekvenserna är det bra att du reagerar. Men om du utan ett ord ger en bestraffning finns det risk att barnet stänger av och att straffet får motsatt effekt. Prata med din tonåring om vad hen själv tycker är en vettig konsekvens och vad ni kan göra för att det inte ska hända igen.

UNDVIK TOMMA HOT

Ibland tryter tålamodet och man orkar helt enkelt inte prata. Då är det lätt att man drar till med ett straff utan att ha tänkt igenom det. Efter ett tag kanske man ångrar sig. Eller så glömmer man helt enkelt bort det. Istället för att barnet ska lära sig av sina misstag blir det ett tomt hot. Många tomma hot kan göra att respekten för det föräldern säger försvinner. Försök därför stå fast vid det du sagt och det ni kommit överens om. Skulle det vara så att du slängt ur dig något som du sedan ångrar, så säg det. Det är viktigt att ni ändå pratar om det.

Mer att läsa om samma ämne

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida