Om reglerna inte följs

Har man kommit överens om något som ens barn inte följer är det viktigt att säga ifrån, så att tonåringen förstår att det blev fel och lär sig något av det. Men kom ihåg att uppskattning och bekräftelse när tonåringen gör som man kommit överens om är mer effektivt än att hota med bestraffningar om regler inte följs.

BERÄTTA HUR OROLIG DU BLIR

Det är aldrig fånigt att prata om sina känslor med sitt barn. Berätta att du blir orolig om ditt barn till exempel dricker alkohol eller kommer hem för sent. Det är inte att skuldbelägga, du beskriver bara hur det är för dig. 

"Om man får ett straff blir man bara förbannad och arg. Man lär sig inget av det".

Melissa 14 år, Örebro

BESTÄM VAD SOM GÄLLER

Att visa uppskattning och bekräftelse när ens barn gör som man bestämt är mer effektivt än att hota med bestraffningar om regler inte följs. Vill du tydligt visa att det blir konsekvenser om barnet inte gör som ni kommit överens om, är det bra om ni pratat om det i förväg. Då blir det som ett avtal.

Om tonåringen kommer hem för sent och ni inte bestämt vad som gäller, är det bra att reagera. Att utan förklaring dela ut en bestraffning ger däremot sällan önskad effekt. Prata i stället med din tonåring om vad ni kan göra för att det inte ska hända igen.

Foto: Pablo Frisk

"Mina föräldrar har inte sagt vad jag får och inte får. Jag gör det jag vill och så får jag se vad konsekvenserna blir".

Axel 15 år, Umeå

UNDVIK TOMMA HOT

Ibland tryter tålamodet. Då kan det hända att man drar till med ett straff utan att ha tänkt igenom det. Efter ett tag kanske man ångrar sig, eller så glömmer man helt enkelt bort det. I stället för att ditt barn lär sig av misstaget blir det ett tomt hot.

Många tomma hot kan göra att respekten för det föräldern säger försvinner. Försök därför att stå fast vid det du sagt. Skulle du slänga ur dig något som du sedan ångrar, säg det. Man kan ångra sig, men det är viktigt att ni ändå pratar om det.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida