Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag.

RÖR DIG PÅ STAN. Det är bra om det finns vuxna där ungdomar är. Många ungdomar har inte särskilt många vuxna att prata med och kan ha lättare att vända sig till någon de inte känner. Runt om i landet finns organiserad nattvandring. Kolla med din kommun, ditt barns skola eller sök på nätet. Men du behöver inte vara med i en förening för att ta en sväng på stan. Ju fler vuxna som rör sig ute på kvällarna, desto bättre.

PRATA MED ANDRA FÖRÄLDRAR. Det är ofta ett stort stöd att prata med andra som befinner sig i samma situation. Det är också viktigt för ungdomar att veta att vuxna bryr sig. Om föräldrar i skolan eller föreningen kommit överens om att det inte är okej med alkohol leder det ofta till att tonåringarna dricker mindre. Kanske kan ni prata ihop er under föräldramöten om sådant som rimliga tider, hur era barn ska hämtas och hur ni gör när någons barn är ensam hemma?

INSPIRERAS AV ANDRA. Det finns många goda exempel på förebyggande insatser som gjort skillnad för ungdomar. På iq.se kan du få inspiration till sådana insatser. En insats behöver inte vara stor för att vara bra och viktig. Du kan också höra med din kommun om vad som är på gång där du bor. 

KUNSKAP OCH TIPS FRÅN IQ. På IQ delar vi kunskap och inspiration i våra sociala medier, nyhetsbrev och under olika event. På iq.se kan du också läsa mer om alkohol i olika sammanhang, testa dina egna alkoholvanor och få hjälp om du är orolig för någon annans vanor.

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida