Nya kompisar

Under tonåren är det vanligt att nya kompisar kommer in i bilden. Kanske för att tonåringen bytt skola eller vuxit ifrån sina gamla vänner. I den här åldern känns det extra viktigt vilka man umgås med. Som förälder gäller det att inte försöka styra, men att stötta om det behövs.


KÄNN DIG INTE OVIKTIG

Tonåringar blir lätt uppslukade av nya kompisar. Som förälder kan man känna sig oviktig och utanför. Det kan göra lite ont, men glöm inte att du som förälder är precis lika viktig för ditt barn som förut, på ett sätt kompisar inte kan vara.

FÖRSÖK ATT VARA ÖPPEN

Kanske är de nya kompisarna inte dem du själv önskar att ditt barn skulle ha valt. Försök ändå att vara öppen. Ställ frågor om vännerna och försök att lyssna utan att döma. Säg gärna att kompisarna är välkomna hem till er, så att du kan lära känna dem. 

Har man kompisar som fryser ut en om man inte dricker är de inga riktiga kompisar.

Armin 16 år, Umeå

BE OM NAMN OCH NUMMER

 Det är inte alls konstigt om du vill ha numret till kompisarna och deras föräldrar. Fråga först din tonåring och förklara varför. Det handlar ju inte om att du inte litar på ditt barn, utan för att det är bra om något skulle hända. Ska ditt barn sova över hos en kompis är det alltid bra att stämma av med föräldrarna. Även om det klagas lite kan du vara ganska säker på att ditt barn innerst inne uppskattar att du har koll.

OM EN KOMPISRELATION ÄR DESTRUKTIV.

Om du inser att en kompisrelation är direkt skadlig eller destruktiv, behöver du agera. Försök att hjälpa ditt barn med argument för att bryta relationen och att stå emot att dras in i något, exempelvis alkohol eller andra droger. Det är också viktigt att uppmärksamma om en kompis till ditt barn verkar vara utsatt på något sätt. Läs mer om det i avsnittet ”Andras barn i trassel”. 

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida