Nya kompisar

Under tonåren är det vanligt att man får nya kompisar. Det beror förstås på att många byter skola, men också att man växer ifrån sina gamla vänner. I den här åldern är det också extra viktigt vilka man umgås med. Som förälder gäller det att inte försöka styra, utan snarare stötta om det behövs.

KÄNN DIG INTE OVIKTIG

Om ditt barn skaffar en massa nya kompisar är det lätt att hen blir uppslukad av allt det nya. Som förälder kan man känna sig oviktig och utanför. Det kan göra lite ont ibland, men glöm inte att en förälder alltid är viktig för ett barn. Var istället nyfiken och glad över alla nya vänner som din tonåring fått.

VAR ÖPPEN

Kanske känner du att ditt barns nya kompisar inte är de du själv önskat att de valt. Försök ändå ha en öppen attityd och kom inte med dina åsikter om vilka som är lämpliga att vara med eller inte. Det är ju trots allt din tonåring som ska umgås med dem och inte du. Berätta istället att kompisarna är välkomna hem, så du kan få möjlighet att lära känna dem. Prata också med ditt barn om varför hen vill umgås med just de vännerna. Lyssna utan att döma.

Har man kompisar som fryser ut en om man inte dricker är de inga riktiga kompisar.

Armin 16 år, Umeå

BE OM NAMN OCH NUMMER

Det är inte alls konstigt om du vill få reda på numret till kompisen eller kompisens föräldrar. Fråga först och främst din tonåring eller kolla upp det själv. Var noga med att förklara varför du vill ha det. Det är ju inte för att du inte litar på ditt barn, utan för att det kan vara bra att ha om något skulle hända. Och ska barnen sova över hos varandra är det alltid bra att stämma av med föräldrarna så allt är okej. Även om det klagas lite kan du vara säker på att ditt barn innerst inne uppskattar att du har koll.

Mer att läsa om samma ämne

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida