Köpa ut?

Många föräldrar får frågan om de kan köpa ut. Och det kan vara svårt att stå emot. De flesta vill väl, kanske visa tillit eller förhindra att ens barn vänder sig till någon annan för att få tag på alkohol. Tyvärr blir effekten sällan som man tänkt sig. Här är argument som kan hjälpa dig att säga nej om du känner dig osäker.

TONÅRINGAR TYCKER SJÄLVA ATT DET ÄR FEL

Enligt undersökningar tycker de flesta tonåringar att föräldrar som köper ut gör fel. Förmodligen tjatar tonåringar ibland för att se var gränsen går, men det behöver inte betyda att de vill att föräldern ska ge med sig. Att sätta upp regler och hålla sig till dem är ett sätt att visa omtanke.

"Alla känner någon som känner någon som kan köpa ut. De vill bara ha pengar och bryr sig inte om man är för ung".

Majken 15 år, Örebro

DET ÄR OLAGLIGT

Som du säkert redan vet är det förbjudet att sälja alkohol till personer under 20 år. Enda undantagen är om personen fyllt 18 år och blir serverad på restaurang eller köper folköl där 18-årsgräns gäller. Den som köper ut alkohol kan straffas med böter eller fängelse. Den som förser minderåriga med alkohol begår brottet, inte den som tar emot alkoholen.

INGEN GARANTI FÖR ATT INTE DRICKA MER

Många vuxna kan tro att de har mer koll på vad ungdomarna dricker om de själva köper alkoholen, att det är bättre med någon cider än en flaska sprit. Men oftast handlar tonåringars drickande om att berusa sig, inte om att smutta på en cider. Den som får ett par öl eller några alkoläsk hemifrån nöjer sig ofta inte med det. I stället kan det bli en bonus till det man ändå planerar att dricka. Inget tyder på att ungdomar undviker att kontakta till exempel langare för att de fått några öl hemma.

ALLA ANDRA FÅR INTE

En vanlig uppfattning bland unga är att alla andra får göra saker som man själv inte får. I verkligheten har de allra flesta tonåringar samma diskussioner hemma och många föräldrar är oroliga över att deras barn ska hamna utanför kompisgänget. En lösning är ofta att prata med andra föräldrar för att komma överens om vad som gäller.

HJÄLP ÄLDRE SYSKON OCH KOMPISAR ATT SÄGA NEJ

Många ungdomar har äldre kompisar, syskon eller andra i sin närhet som köper ut. Trots att de flesta unga vuxna tycker att det är fel att köpa ut kan det vara svårt att säga nej. Här kan du som förälder hjälpa till. Prata med personer över 20 år i ditt barns närhet, hjälp dem med argument och säg att du förväntar dig att de tar ansvar och inte köper ut. 

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida