VILL VARA EN I GÄNGET
Alkohol och idrott ska inte hänga ihop, varken för barn eller vuxna. Idrotten kan också vara som ett skydd mellan ungdomar och alkohol, inte minst genom att erbjuda en gemenskap under kvällar och helger. Samtidigt är tonåringar ofta nyfikna på allt de inte provat och måna om att bli en i gänget. Om lagkamraterna tagit med några öl till omklädningsrummet efter matchen är det lätt att haka på. För många blir just den ölen en första kontakt med alkohol. Prata med ditt barn och hjälp till med argument som gör det lättare att säga nej.

"Första gången jag var full var på ett träningsläger i Tyskland".
Ella 15 år, Göteborg
ALKOHOLENS NEGATIVA EFFEKTER
De flesta ungdomar vet att alkohol påverkar kroppen, men betydligt färre känner till att alkohol försämrar prestationen kraftigt, även dagen efter. Kroppen blir lättare uttorkad, mjölksyra bildas snabbare, finmotoriken försämras och återhämtningen blir sämre för att nämna några exempel.
LÄTTARE OM ALLA I LAGET ÄR ÖVERENS
Två av tre ungdomar tycker att föreningar ska prata mer om riskerna med alkohol och idrott. Som förälder har du också en viktig roll. Finns en tillåtande alkoholkultur i laget eller idrottsföreningen? Ta upp det med ledare och andra föräldrar.
Föreningen behöver ha en gemensam syn på vad som gäller. Om alla är överens om att alkohol aldrig accepteras i samband med idrotten blir det enklare för unga att följa det.
Är du aktiv inom barn- eller ungdomsidrotten? Läs mer och få fler tips på den här sidan.
"I min klubb får man inte röka eller dricka. Då kontaktar de ens föräldrar och man kan bli kickad från laget".
Nimo 16 år, Göteborg
PRATA OCH DISKUTERA
Vad gör man om en lagkamrat dricker och hur kan gruppen bli lidande? Hur kan ledare vara förebilder? En del ledare har lätt för att prata om sådant medan andra tycker att det är svårt. Många som är engagerade inom ungdomsidrotten är dessutom ungdomar själva och kan sakna den erfarenhet vuxna har. Därför är det bra om du som förälder kan hjälpa till.