Idrott och alkohol

Idrott handlar inte bara om att prestera bra på planen, hästryggen eller i simbassängen. Det handlar även om att vara med i ett lag, en grupp och ha en ledare. De flesta håller med om att idrott och alkohol är en dålig kombination. Idrotten är ett bra forum för att prata med ungdomar om alkohol eftersom fler än hälften av alla tonåringar idrottar regelbundet i någon klubb eller förening.

Många dricker för att bli en i gänget

I tonåren är man ofta väldigt nyfiken på allt det där man inte provat. Dessutom vill man ju ha roligt och bli en i gänget. Om lagkamraterna tar en öl i bastun är man kanske rädd att uppfattas som tråkig om man inte hakar på. För många blir det just den där ölen som är första kontakten med alkohol. Alkohol och idrott ska inte hänga ihop, varken för barn eller vuxna. Prata med ditt barn och hjälp till med anledningar som gör det lättare att säga nej. Om det finns en tillåtande alkoholkultur i laget eller i idrottsföreningen är det bra om du som förälder tar upp det med ledarna, eller med de andra barnens föräldrar.

Första gången jag var full var på ett träningsläger i Tyskland.

Jacob 15 år, Göteborg

Alkoholen har många negativa effekter

De allra flesta ungdomar vet att alkohol påverkar kroppen, men det är betydligt färre som känner till alkoholens inverkan på idrottsprestationer. När man har druckit försämras prestationen kraftigt, även dagen efter. Alkoholen gör också att kroppen inte kan bygga muskler eller återhämta sig på samma sätt. Att spela dåligt för att man är bakis kan uppfattas av de andra i laget som ett stort svek.

Det är lättare att stå emot om alla i laget är överens

Två tredjedelar av ungdomarna håller med om att lag och föreningar bör prata mer om riskerna med alkohol i samband med idrott. Som förälder kan du fråga ditt barns ledare hur de pratar om alkohol och drickande i laget. Det är bra om föreningen har en gemensam syn på vad som gäller och skriver ner det i en policy. Över hälften av alla ungdomar anser att det skulle vara mycket lättare att stå emot alkohol om det fanns en gemensam överenskommelse om att inte dricka.

I min klubb får man inte röka eller dricka. Då kontaktar de ens föräldrar och man kan bli kickad från laget.

Nimo 16 år, Göteborg

Prata och diskutera

Att formulera en policy på papper är en sak, men teori behöver såklart omvandlas till handling. Håll igång samtalet mellan ledare och ungdomar. Vad gör man om man ser att en lagkamrat dricker och på vilka sätt kan gruppen bli lidande? Vissa ledare har lätt för att prata om sådant här med ungdomar, men somliga har ingen aning om hur de ska göra. Därför är det bra om du som förälder kan hjälpa till.

Mer att läsa om samma ämne

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida