Alkohol och idrott

Att sporta ger många tonåringar sunda ideal och en meningsfull fritid. Idrotten kan också vara ett bra sammanhang för att prata om risker med alkohol. Samtidigt kommer många ungdomar i kontakt med alkohol genom just idrotten. Varför är det så och vad kan man göra som förälder?

VILL VARA EN I GÄNGET

Alkohol och idrott ska inte hänga ihop, varken för barn eller vuxna. Idrotten kan också vara som ett skydd mellan ungdomar och alkohol, inte minst genom att erbjuda en gemenskap under kvällar och helger. Samtidigt är tonåringar ofta nyfikna på allt de inte provat och måna om att bli en i gänget. Om lagkamraterna tagit med några öl till omklädningsrummet efter matchen är det lätt att haka på. För många blir just den ölen en första kontakt med alkohol. Prata med ditt barn och hjälp till med argument som gör det lättare att säga nej.

Tonårstjej håller i en basketboll
Foto: Pablo Frisk

"Första gången jag var full var på ett träningsläger i Tyskland".

Ella 15 år, Göteborg

ALKOHOLENS NEGATIVA EFFEKTER

De flesta ungdomar vet att alkohol påverkar kroppen, men betydligt färre känner till att alkohol försämrar prestationen kraftigt, även dagen efter. Kroppen blir lättare uttorkad, mjölksyra bildas snabbare, finmotoriken försämras och återhämtningen blir sämre för att nämna några exempel.

LÄTTARE OM ALLA I LAGET ÄR ÖVERENS

Två av tre ungdomar tycker att föreningar ska prata mer om riskerna med alkohol och idrott. Som förälder har du också en viktig roll. Finns en tillåtande alkoholkultur i laget eller idrottsföreningen? Ta upp det med ledare och andra föräldrar.

Föreningen behöver ha en gemensam syn på vad som gäller. Om alla är överens om att alkohol aldrig accepteras i samband med idrotten blir det enklare för unga att följa det.

Är du aktiv inom barn- eller ungdomsidrotten? Läs mer och få fler tips på den här sidan.

"I min klubb får man inte röka eller dricka. Då kontaktar de ens föräldrar och man kan bli kickad från laget".

Nimo 16 år, Göteborg

PRATA OCH DISKUTERA

Vad gör man om en lagkamrat dricker och hur kan gruppen bli lidande? Hur kan ledare vara förebilder? En del ledare har lätt för att prata om sådant medan andra tycker att det är svårt. Många som är engagerade inom ungdomsidrotten är dessutom ungdomar själva och kan sakna den erfarenhet vuxna har. Därför är det bra om du som förälder kan hjälpa till.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida