Hur pratar man om alkohol?

Med vissa tonåringar är det lätt att prata om allt. Andra vrider på sig så fort en förälder vill ta upp något. Föräldrar är också olika. Men de barn som har en nära relation till sina föräldrar och som vet vad deras föräldrar förväntar sig, verkar klara sig bäst.


BYGG UPP EN NÄRA RELATION

En nära relation är inget man skaffar sig under en eftermiddag. Det handlar om att bygga upp ett förtroende över tid och att ta sig an relationen på barnets villkor.

Många upplever att deras tonåringar stänger dem ute ur sina liv, som om man inte längre behövs. Men så är det inte. Som förälder är du precis lika viktig som tidigare.

Tonårstjej står mot en tegelvägg och lyfter upp tröjans mudd över ansiktet
Foto: Pablo Frisk

PRATA OM ALLT MÖJLIGT

Grunden i en nära relation är ofta att man har för vana att prata om olika saker, som hur skoldagen varit eller vad ditt barn tycker om något. Egentligen om vad som helst som visar att du är intresserad. Då brukar det också bli naturligare att prata om alkohol och andra ämnen som kan vara lite känsliga. 

"Att lyssna och visa uppskattning när ditt barn berättar saker för dig, kan bygga ett förtroende som gör det lättare att prata om ämnen som alkohol".

Albin Isacsson, leg psykolog, Gustavsbergs vårdcentral och doktorand, Karolinska institutet

VAR PERSONLIG

Visa att du bryr dig och intresserar dig för ditt barns tankar och upplevelser. Berätta gärna om egna erfarenheter, utan att du behöver gå in på detaljer. Det visar att du vet hur det kan vara och att du är beredd att förstå.

OROLIG? BERÄTTA VARFÖR

Att bara förbjuda saker är sällan effektivt. För att barn ska lyssna är det viktigt att de förstår dig. Förklara hur det känns att vara förälder och vad du är orolig för. Samtidigt är det viktigt att barnet vet att det finns gränser och var de går.

UNDVIK FÖRHÖR

Försök att inte bygga upp för stora orosmoln kring ditt barns inställning till alkohol. Prata om saken då och då och visa att du förstår hur det kan vara om exempelvis kompisar testat att dricka alkohol. Det hjälper ditt barn att själv berätta.

Utgå inte från att alla ungdomar eller ditt barn dricker. Men om du är orolig, berätta det och våga tro på att ditt barn lyssnar. Försök undvika att ”förhöra” barnet. Det skapar bara avstånd. 

"Mina föräldrar pratar inte så mycket med mig om alkohol. Det enda dom har sagt är "du vet väl att det är fel".

Johanna 15 år, Umeå

UPPMUNTRA TILL ATT VÅGA BERÄTTA

Det är viktigt att din tonåring förstår att du finns där oavsett vad som händer. Barn behöver känna att det går att vara ärlig utan att mötas av ilska och kritik. Det kanske låter självklart men kan vara något av det svåraste med att vara tonårsförälder.

Försök att visa uppskattning när ditt barn berättar, även om du får höra något som känns jobbigt. Då ökar chansen att ditt barn delar med sig i framtiden.

OM DU FÅR HÖRA DET DU INTE VILL HÖRA

Det kan hända att din tonåring berättar saker som du önskar att ditt barn inte varit med om. Visa först att du uppskattar att hen berättar. Förklara också hur du känner. Försök vara lugn och tydlig så att barnet vet att du bryr dig och förstår vad som gäller framöver.

Ibland är det svårt att behålla lugnet. Det är okej att bli ledsen eller upprörd en stund – barnet förstår att det är för att du bryr dig.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida