Hur mycket ska man oroa sig?

Många tonåringar skulle säkert tycka det vore skönt om deras föräldrar inte oroade sig så mycket. Men de allra flesta vill nog innerst inne att någon visar att de bryr sig. Att oroa ihjäl sig hjälper däremot ingen. Försök istället vända oron till något konstruktivt.

KOM ÖVERENS OM VAD NI KAN GÖRA ÅT ORON

Prata om hur ni på bästa sätt tillsammans kan hantera all oro. Kanske kan din tonåring ringa eller messa under utekvällen. Ett tips kan vara att ni bestämmer en tid för detta. Då slipper du ringa till en mobil som ingen svarar i medan oron bara växer.

BERÄTTA HUR DET KÄNNS

Hur väl du än vill kan de mest omtänksamma uppmaningarna låta som tråkigt tjat. Tonåringar kan, som alla andra, försöka leva sig in i andra personers känslor. Berätta därför hur orolig du är, hur det känns att vara förälder och hur det är att inte riktigt veta. Genom att förklara det så, ger du ditt barn förtroendet att ta eget ansvar.

När mina föräldrar oroar sig blir jag arg för stunden. Men efteråt förstår man att de bryr sig.

Jacob 15 år, Umeå

BARN VILL ALDRIG GÖRA SINA FÖRÄLDRAR LEDSNA

Även om det ibland känns som att din tonåring vill göra dig illa, får du försöka se förbi den hårda ytan och komma ihåg att det finns ett barn där bakom. Ingen tonåring vill att föräldern ska vara ledsen eller besviken. Chansen att ett barn tar hand om sig själv lite bättre ökar om hen vet att det finns en förälder som bryr sig.

DU KAN INTE PÅVERKA ALLT

Om en tonåring väl bestämt sig för att dricka ser hen antagligen till att det blir så. Det är beklagligt att unga kan få tag på alkohol så lätt, men det är inget som du helt säkert kan förhindra. Att ta på sig hela skulden och känna sig som en dålig förälder är därför ingen bra idé. Du kan förstås göra intryck på din tonåring genom dina ställningstaganden, men du kan inte ta bort allt annat som också påverkar.

Mer att läsa om samma ämne

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida