Hur mycket ska man oroa sig?

Många tonåringar önskar att deras föräldrar inte skulle oroa sig så mycket. Men innerst inne vill nog de allra flesta att någon visar att de bryr sig. Att oroa ihjäl sig som förälder hjälper däremot ingen. Försök i stället vända oron till något konstruktivt.

KOM ÖVERENS OM HUR NI KAN MINSKA ORON

Prata om hur ni tillsammans kan minska oron du kan känna som förälder. Kan din tonåring ringa eller messa under kvällen? Ett tips är att bestämma en tid då ni hörs. Då slipper du ringa till en mobil som ingen svarar på medan oron växer.

"När mina föräldrar oroar sig blir jag arg för stunden. Men efteråt förstår man att de bryr sig".

Jacob 15 år, Umeå

BERÄTTA HUR DET KÄNNS

Tonåringar kan, som alla andra, leva sig in i andras känslor. Berätta hur det känns att vara förälder, om hur det är att inte riktigt veta vad som händer. Då ger du ditt barn förtroende att ta eget ansvar.

Chansen att ett barn tar hand om sig själv lite bättre ökar om det finns en förälder där som bryr sig.

Foto: Pablo Frisk

DU KAN INTE PÅVERKA ALLT

Tonåringar som bestämt sig för att dricka kommer antagligen se till att göra det. Det är tyvärr ofta lätt för unga att få tag i alkohol och inget du helt säkert kan förhindra.

Att ta på sig skulden och känna sig som en dålig förälder är inte rättvist mot dig själv. Som förälder kan du göra mycket men du kan inte påverka allt runt ditt barn.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida