Hur mycket kan man lita på tonåringar?

Tonårsföräldrar funderar ofta på hur mycket de kan lita på sina barn. Alla tonåringar är förstås olika och hur man känner beror nog mycket på vad som hänt tidigare. Det behöver ju inte heller vara ditt barn du tvivlar på, utan de situationer som kan uppstå runt ditt barn. Det bästa du kan göra är att visa omtanke och att prata med din tonåring.

BERÄTTA HUR DET KÄNNS FÖR DIG

Att vara tonårsförälder kan vara att pendla mellan hopp och förtvivlan. Från att ena stunden vara lugn och lita på sitt barn, till att plötsligt känna sig osäker eller sviken. Det är helt normalt, men besvärligt om man inte pratar om det. Tystnad kan vara ett stort hinder för en nära relation och kan skapa misstänksamhet, både hos barnet och den vuxna.

"Jag snackar med min mamma om allt. Det gör att hon litar på mig. Vissa saker är jobbiga, men hon vill att jag är ärlig".

Tim 16 år, Umeå

ÄRLIGA SVAR

Om ditt barn berättar något för dig självmant är det förmodligen sant. Pressar du fram information är risken större att du får en förskönad version. Om du uppmuntrar ditt barn att våga berätta vad som helst och finns där för att lyssna, skapar du bäst förutsättningar för att få ärliga svar.

LITA PÅ KÄNSLAN

Ibland kan man känna på sig att någonting är fel. Berätta för ditt barn om du är tveksam till om något verkligen stämmer och försök ta reda på mer. Visst finns risken att ditt barn blir arg på dig. Men om du är ärlig och förklarar varför du vill veta mer skapar du goda förutsättningar för ett bra samtal. Och går det inte så bra som du hoppats, har du i alla fall varit ärlig med dina känslor.

Tonårskille med handen för ansiktet.
Foto: Pablo Frisk

"Mina föräldrar ser alltid på mig när jag ljuger. Så det är ingen idé att försöka".

Dennis 15 år, Örebro

ACCEPTERA ATT DU INTE FÅR VETA ALLT

Många vill ha full insyn i sina barns liv. Men det är mycket begärt att få reda på allt. Tonåringar behöver få ha vissa saker privat. Det viktiga är att de känner att det går att berätta en lite obekväm sanning utan att bli dömd eller utskälld.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida