Högtider

Många vuxna har svårt att tänka sig en nyårsafton utan bubbel och en hel del unga tycker att alkohol hör skolavslutningen till. Under sådana dagar och högtider dricker många ungdomar för första gången och en del råkar ut för bråk och olyckor på grund av fylla. Här finns en hel del du som förälder kan göra.

PRATA

Fråga ditt barn hur planerna för dagen ser ut, om det kommer att drickas alkohol och hur ditt barn tänker kring det. Berätta hur du ser på det och att du inte accepterar att ditt barn dricker. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger, även om det inte verkar så. Visa att du finns där som stöd oavsett vad som händer. Det är alltid bättre att ditt barn känner att hen kan komma hem berusad, även om du tycker att det är oacceptabelt.

"På nyår är det kaos. Alla är fulla. Folk spyr och drar runt på stan".

Greta 15 år, Umeå

KÖP INTE UT

Ungdomar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Att köpa ut är som att säga att det är okej att dricka även om man inte är vuxen. En del föräldrar tycker att man kan ge sina barn alkohol vid särskilda tillfällen, som vid skolavslutningen eller till midsommar. Men att varna för alkohol och sedan bidra till att barnet dricker blir konstigt även om det bara handlar om en kväll. Tonåringar mår bäst när man är tydlig och konsekvent.

Foto: Pablo Frisk

"Dagen efter någon stor högtid är det alltid massvis med bilder i sociala medier från fester och så".

Fredrika 16 år, Göteborg

PRATA MED ÄLDRE SYSKON OCH KOMPISAR

Många tonåringar får tag på alkohol genom pojk-/flickvänner, kompisar eller andra vuxna. Prata med dem över 20 år i ditt barns närhet och hjälp dem att säga nej. Berätta att du förväntar dig att de är vuxna nog att ta ansvar genom att inte köpa ut och att ni behöver stå enade i frågan.

HÅLL KOLL

Se till att ditt barn har med sig mobilen eller att ni på något sätt kan höras under kvällen. Kanske kan ni komma överens om någon eller några tider då ni stämmer av? Be också ditt barn att höra av sig om planerna förändras. Det är bra om någon vuxen är helt nykter och kan köra om barnet skulle behöva hämtas. Gå gärna ihop med andra föräldrar och visa er ute på kvällen. Berätta det för din tonåring i förväg så att hen förstår att du inte vill snoka utan finnas där om något skulle hända.

KOM ÖVERENS MED ANDRA

Prata med andra föräldrar om vad ni tycker är rimligt och vad som gäller kring exempelvis tider. Har ni olika åsikter? Prata om det men känn inte att du behöver ändra din ståndpunkt. Det är alltid du som avgör vad som gäller för ditt barn.

FÖRESLÅ AKTIVITETER

Det finns många saker ungdomar kan göra runt högtider. Kanske kan du hjälpa till att hitta en kul aktivitet för din tonåring och kompisarna, som samtidigt förhindrar att de dricker alkohol eller driver runt utan planer?

STÄM AV EFTERÅT

Det är bra att vara vaken när ditt barn kommer hem eller att stämma av morgonen därpå. Gör det inte till ett förhör utan visa i stället att du är intresserad och att det är viktigt att prata om vad man gör och hur man haft det.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida