Föräldrafritt

Föräldrafritt behöver inte betyda att det blir stor fest. Men som förälder är det bra att vara medveten om situationer som tonåringar kan hamna i när ingen vuxen är hemma. Även tonåringar som egentligen inte vill ordna fest, gå på fest eller dricka alkohol kan på något sätt hamna i de situationerna ändå.

RING OCH STÄM AV LÄGET

Är din tonåring ensam hemma? Ring och stäm av läget under kvällen. Det visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa, så att ditt barn vet om det.

Tonårskille vid ett skåp.
Foto: Pablo Frisk

PRATA OM RISKER MED NÄTET

Ungdomar tillbringar alltmer tid på nätet, där saker sprids snabbt och enkelt. Om man skriver att man är ensam hemma eller bjuder in till fest kan det lätt hamna hos fler än man tänkt. Prata med din tonåring om vad det innebär att skriva om saker i sociala medier.

"Ska man ha fest måste man sköta det strikt. Lägger man ut det i sociala medier kommer alla".

Elliot 15 år, Örebro

HJÄLP TILL ATT SÄGA NEJ

De flesta tonåringar vill inte ordna fest bara för att föräldrarna är borta, men det kan vara svårt att säga nej till kompisar. Förklara att det kan kännas knepigt, men att det är moget och smart att säga ifrån. Skulle det kännas för jobbigt kanske ni kan komma överens om att din tonåring skyller på dig och ”dina hårda regler”?

TA HJÄLP AV ANDRA VUXNA

Ett problem med föräldrafria fester är att ungdomar inte alltid vågar höra av sig till någon vuxen i tid om det uppstår problem. De kanske själva har druckit eller skäms så mycket att de inte törs be om hjälp. Försäkra din tonåring om att det alltid är bäst att ringa dig eller någon annan vuxen om en situation skulle börja urarta. Du kan också be någon annan vuxen gå förbi under kvällen och kolla så att allt är okej.

PLOCKA BORT ALKOHOLEN

Är det dags för fest och du vet om det? Se till att det inte finns olämpliga saker i hemmet. Har ni alkohol hemma är det bra att plocka undan den. Fundera också på om andra saker i hemmet kan vara farliga i händerna på en tonåring. Medicinskåpet till exempel, om du har starka sömn-eller värktabletter där.

DU BEHÖVER INTE LÄMNA TONÅRINGEN ENSAM

Att inte låta sin tonåring vara ensam hemma behöver inte betyda att man inte litar på sitt barn. Det är bra att umgås som familj även utanför hemmet och det är inte alls säkert att tonåringen har så mycket emot det, även om hen kanske först ger sken av det.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida