Fasta tider?

De flesta tonåringar förstår att föräldrar kan vara oroliga och att man ska vara hemma en viss tid. Men ibland kan det vara lite knepigt att få det att fungera. Här är några tips.

KOM ÖVERENS TILLSAMMANS

Diskutera med ditt barn om vilken tid det är lämpligt att komma hem. Lyssna till barnets tankar och åsikter, men ni behöver inte vara helt överens. De flesta ungdomar tycker att det är lättare att hålla överenskommelser och att komma hem i tid om man har pratat om det tillsammans, även om de förväntar sig att föräldern till sist avgör.

Om tonåringen struntar i vad ni bestämt så berätta att överenskommelser handlar om att respektera varandra. Försök lita på att ditt barn lyssnar, även om du inte får någon tydlig respons.

"Om vi som vuxna kommer överens med andra föräldrar om gemensamma regler kan vi vara extra tydliga mot våra barn och samtidigt känna stöd från varandra som föräldrar. Tonåringarna kanske inte alltid visar att de lyssnar men de hör vad vi säger och vet var vi står. Det skapar trygghet för våra unga".

Sofie Ahlholm, folkhälsostrateg, Norrtälje

PRATA MED ANDRA FÖRÄLDRAR

Ett av de allra vanligaste argumenten som föräldrar får höra är att ”alla andra får”. Det är oftast bara en upplevelse som tonåringar har.

Ett tips är att komma överens med några av kompisarnas föräldrar om gemensamma regler. Det underlättar också för barnen om de till exempel kan gå hem tillsammans en viss tid. Men du måste inte göra som andra. Det viktigaste är att du står för det du känner är rätt och visar att du bryr dig.

Tjej med kemi bok
Foto: Pablo Frisk

SNACKA IHOP ER I FAMILJEN

För att tonåringen ska respektera tider är det bra att vara konsekvent. Om den ena föräldern säger elva och den andra halv två sänder det olika signaler och blir otydligt för barnet.

Försök att komma överens även om ni har olika syn på saken eller inte lever ihop – fokusera på den gemensamma omtanken för barnet.

När mina föräldrar oroar sig blir jag arg för stunden. Men efteråt förstår jag att de bryr sig.

Jacob 16 år, Umeå

UNDVIK EXAKTA TIDER

Att komma hem på ett exakt klockslag kan vara klurigt. Ibland händer det saker på vägen, som att bussen är sen eller att det tar längre tid att promenera än vad man trott. Därför behövs en viss tolerans för att tonåringen kan bli en kvart sen. 

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida