Dricka själv?

Det är rätt vanligt att tonåringar säger "men du dricker ju" när man är tydlig med att de ska låta bli. På samma sätt som att du inte behöver avstå från att köra bil för att din tonåring inte får det behöver du inte avstå från alkohol. Men, kom ihåg att du är en förebild. Hur du pratar om och förhåller dig till alkohol spelar stor roll.


PRATA OM DET

Berätta för din tonåring hur du tänker kring alkohol. Om du dricker alkohol, berätta varför och hur det kommer sig att vuxna får dricka alkohol men inte barn. Var tydlig med att tonåringar inte ska dricka. Ge inte efter för att undvika tjafs. Du kan öppna upp för en diskussion och hjälpa ditt barn att hitta sina egna åsikter. Men, du som vuxen har ansvar för vad som gäller i er familj.

PRATA IHOP ER I FAMILJEN

Det är bra att prata om hur ni gör i olika situationer. Ett tips är att någon vuxen alltid är helt nykter om barnet är ute. Det är bra ifall någonting händer och tonåringen behöver hämtas upp.

TA HJÄLP OM DET BEHÖVS

Dryckesvanor kan gå i arv. Barn som växer upp i familjer där det finns alkoholproblem har större risk att själva få problem med alkohol. Både familjesituationen och det genetiska påverkar. Barn med föräldrar som dricker för mycket kan också oroa sig för just detta och därför vara extra försiktiga med alkohol.

Om någon i familjen har problem med alkohol finns hjälp att få, både för tonåringen och den vuxne. På alkoholprofilen.se och 1177.se kan du svara på några enkla frågor och få en bild av din egen konsumtion. Tips på organisationer som kan ge stöd hittar du på den här sidan.

Mer att läsa om samma ämne

Bra kontakter och mer info

Ibland är det skönt att prata med någon annan. Det finns många organisationer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta föräldrar och ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas där för ungdomar. Här är några förslag. 

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida