GÅ INTE BAKOM RYGGEN
Berättar ditt barn något om en kompis och du känner att det inte är rätt att vara tyst om det, behöver du förklara varför. Det handlar inte om att skvallra, utan om att bry sig. Eftersom ditt barn valt att berätta finns antagligen, innerst inne, en förhoppning om att du ska göra något. Berätta vad du tänker göra och varför, så att ditt barn inte känner att du sviker ett förtroende.
TA HJÄLP AV ANDRA
Om du är orolig för en tonåring, ta hjälp av andra vuxna. Prata först och främst med barnets föräldrar, så länge det inte handlar om något som föräldern gör. I så fall eller om de inte agerar, kan du vända dig till kuratorn i skolan eller Socialtjänsten.
Till Socialtjänsten kan man också ringa och berätta om sin oro och få råd utan att uppge barnets namn. Efter samtalet kan det kännas tryggare att göra något själv eller att anmäla sin oro till Socialtjänsten som då får till uppgift att utreda barnets situation. Det viktiga är att någon agerar. Inget barn ska må dåligt utan att någon vuxen ser eller bryr sig.
ALKOHOLPROBLEM HEMMA
Vart femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten haft en förälder med alkoholproblem. Tillvaron för barn som lever i familjer där vuxna dricker för mycket är ofta utsatt och oförutsägbar. Det ökar risken för att barnet får sämre hälsa, problem med sociala relationer och sämre skolresultat.
Det kan vara svårt att veta hur man på bästa sätt stöttar unga som har det tufft hemma. Kom ihåg att du inte behöver lösa allt på en gång. Att bara finnas där som en trygg vuxen kan göra skillnad och enkla handlingar kan betyda mycket. Som att fråga hur dagen varit, duka middagsbordet med en tallrik extra eller erbjuda skjuts från träningen.
FLER SOM KAN HJÄLPA
Det kan vara bra att dela tankar och funderingar med andra vuxna som har erfarenhet av att stötta barn. Det finns också många organisationer som är vana vid att prata med ungdomar och föräldrar. Några förslag hittar du på den här sidan.