Andras barn i trassel

Om du får reda på eller misstänker att någon annan tonåring dricker, inte mår bra eller att det finns omständigheter hemma som oroar kan du försöka göra något. Men det gäller att hantera det hela på ett klokt sätt även om det inte handlar om ditt eget barn. Här är några saker att tänka på.

GÅ INTE BAKOM RYGGEN

Om ditt barn skulle berätta något om en kompis och du känner att du inte tycker det är rätt att hålla tyst om det, måste du förklara varför. Det handlar ju inte om att skvallra, utan om att bry sig. Eftersom ditt barn valt att berätta finns antagligen, innerst inne, en förhoppning om att du ska agera. Låt ditt barn få veta vad du tänker göra så att hen inte känner att du sviker ett förtroende.

Mina kompisar dricker mycket när jag är med för de vet att jag tar hand om dom sen när de är fulla och spyr och så.

Nadia 16 år, Göteborg

TA INTE HELA ROLLEN SOM KURATOR SJÄLV

Om du är orolig för någon annan tonåring, ta hjälp av andra vuxna.  Först bör du ta kontakt med barnets föräldrar, så länge det inte handlar om oro för något som föräldern gör. I så fall, eller om de inte agerar, kan du vända dig till kuratorn i skolan eller socialtjänsten. Det viktiga är att någon reagerar snabbt. Ingen tonåring ska behöva må dåligt utan att någon vuxen ser eller bryr sig.

OMSTÄNDIGHETER HEMMA SOM OROAR

Studier visar att omkring 320 000 barn i Sverige har påverkats negativt av att ha vuxit upp med minst en förälder med alkoholproblem. Tillvaron för barn och unga som lever i närheten av en vuxen som dricker för mycket är ofta oförutsägbar och ökar risken för sämre skolresultat och hälsa. Det kan vara svårt att veta vad man ska göra och hur man på bästa sätt hjälper till. Det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver lösa allt på en gång. Att visa att det finns en vuxen som bryr sig gör stor skillnad. Enkla handlingar kan vara till stor hjälp. Som att fråga hur kompisen mår, duka middagsbordet med en tallrik extra eller erbjuda skjuts från träningen.

Om jag har en kompis som dricker mycket skulle jag säga det till mina föräldrar. Men jag tror inte dom hade gjort något.

Nellie 15 år, Göteborg

PRATA MED ANDRA KLOKA MÄNNISKOR

Om du är orolig för någon annans barn eller om något händer är det bra att prata med andra. Kanske har du någon i din närhet som har erfarenhet av liknande saker och som du kan dela dina tankar med. Det finns också en rad olika organisationer som är vana vid att prata med både ungdomar och föräldrar, om alla sorters frågor och funderingar. Några förslag hittar du här.

Mer att läsa om samma ämne

Livet som tonåring

Tonåren är en väldigt speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till: skola, kompisar, sena kvällar, sex, fest och – inte minst – alkohol.

Bra kontakter och mer info

Ibland kan det kännas skönt att prata med någon som vet lite mer om tonåringar och alkohol eller vad det nu kan vara. Det finns flera organisationer som du kan kontakta när du känner att du behöver hjälp. Vissa vänder sig till vuxna, andra till ungdomar.

Om du vill göra mer

Det finns mycket du kan göra för att stötta och finnas till för ungdomar. Det kan vara att delta i nattvandringar, göra det lättare för dem att säga nej eller på andra sätt hjälpa till att skapa en smartare syn på alkohol.

Andra viktiga ämnen att läsa om

Tonåringar och alkohol

Det finns många funderingar som lätt kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Men först och främst: hur tänker ungdomar själva om drickande? Och varför är det farligare att dricka alkohol i tonåren än som vuxen?

Våga vara vuxen

Kanske du ibland känner dig maktlös som tonårsförälder. Men det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller.

Föräldrafritt

Festivaler, hemmafester och utlandsresor är exempel på situationer där det sällan är vuxna närvarande. Som förälder finns det en hel del som det är viktigt att du har koll på och kan hjälpa din tonåring att hantera.

Nej eller okej?

Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt. Fundera också på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

Tonåringars alkoholvanor

Dels är det olagligt att langa alkohol, dels tycker de flesta vuxna att alkohol är något som tonåringar ska låta bli. Så varifrån får ungdomar alkohol? Hur mycket dricker de? Och på vilka sätt kan de råka illa ut i samband med alkohol?

Tillbaka till Tonårsparlörens startsida