RISKEN FÖR BRÅK ÖKAR
Personer som är berusade blir lättare offer för oprovocerat våld än de som är nyktra. Sannolikt beror det på att man inte har lika bra koll när man är full. Om man är nykter kanske man hellre tittar åt ett annat håll eller går en omväg om man möter någon som vill bråka. Är man onykter kan den skyddsmekanismen liksom vara ur funktion.
”Kan vi förhindra att ungdomar kommer över alkohol, minskar vi risken för att unga både utsätts för och själva begår brott”.
Patrick Widell, kommissarie och regional samordnare för brottsförebyggande arbete, Stockholm
DET ÄR OFTAST KILLAR
Killar är oftare inblandade i våldshandlingar än tjejer. 12 procent av killarna i gymnasiets årskurs 2 som dricker alkohol, svarar att de råkat i slagsmål i samband med att de druckit.
"När man är full kommer känslorna fram och man säger sanningen. Då är det lätt att folk blir sura och det blir bråk".
Paulina 15 år, Örebro
DE FLESTA BRÅKEN SKER PÅ STAN
Det är ofta två jämnåriga killar som hamnar i konflikt. Anledningen kan vara en småsak, som att man hejar på fel fotbollslag eller råkat gå in i någon. Mycket av våldet sker på allmänna platser, som i anslutning till nattöppna matställen eller i kollektivtrafiken. Det är också vanligt att det blir bråk på platser där många ungdomar befinner sig, som på fester, i parker eller under festivaler. Prata med ditt barn om att inte utsätta sig för onödiga risker.
12% av gymnasiekillarna som dricker har råkat i slagsmål när de varit fulla.
ATT VARA NYKTER MINSKAR RISKEN
Ett bra sätt att undvika bråk är att inte dricka, eftersom alkohol försämrar både uppmärksamheten och förmågan att läsa av en situation. Som berusad är det samtidigt vanligt att man känner sig tuffare och säger saker som man annars inte skulle ha sagt. Man tar också lättare illa upp och blir förbannad.
Men även om det ofta är berusade ungdomar som drabbas går det inte att garanterat undvika bråk och våld, även om man undviker alkohol. Tyvärr handlar det ofta om att vara på fel plats vid fel tillfälle. Ett råd att ge sitt barn är att inte hänga på platser där våld lättare uppstår och att vara tydlig med att det aldrig är fegt att gå undan.
Fundera också över vilken tid ditt barn ska vara hemma. Oftast uppstår bråk och misshandel på allmänna platser mellan elva på kvällen och sex på morgonen, när någon inblandad är påverkad av alkohol.